Günlük hayatta tükettiğiniz bazı yiyecek ve içeceklerinizin dişlerinize çok zarar verdiğini biliyor muydunuz? Gün içinde yenilen tüm besinler, dişleri ve diş etlerini etkiler. Bu besinlerden bazıları sağlıklı ve güçlü dişleri teşvik ederken, bazıları diş çürüklerine, erozyona ve ağız hastalıklarının gelişmesine neden olabilir. İşte, dişlerinize zarar veren 7 yiyecek ve içecek:
Soda, şekerli kahve, enerji içeceği, kola, gazoz gibi şekerli içecekler, kardiyovasküler hastalıklar, kilo alımı, insülin direnci gibi sağlık problemlerine yol açar. Bu içecekler diş içinde çok zararlıdır. Asitli oldukları için çürüğe neden olan bakterileri artırırlar. Ayrıca daha fazla asit üretimine yol açarlar. Bazı kişiler diyet soda ve diyet kolanın ağız sağlığı için daha iyi bir seçim olduğunu düşünse de, bu da yanlış bir bilgidir. Aslında, diyet kolanın normal kolaya göre diş minesini daha fazla aşındırdığı gözlemlenmiştir. Uzmanlar, soda gibi asitli içecekleri içtikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamaktan kaçınmanız gerektiğini söyler. Bunun nedeni, diş minesinin hasara karşı savunmasız kalmasıdır.
Şeker alımı, çürükler için en önemli risk faktörü olarak kabul edilir. Meyve ve süt ürünlerinde bulunan doğal şekerler, içeriklerinde bulunan lif ve mineraller sayesinde diş ve diş etlerini korur. Ancak ilave şekerler, ağız sağlığının kötüleşmesine ve çürüklerin gelişmesine zemin hazırlar. Çok fazla ilave şeker yemek, diş eti dokusuna zarar verebilecek iltihaplanma ve oksidatif stresin artmasına katkıda bulunarak diş etlerinize de zarar verebilir.
Şekerli mısır gevreği, kremalı çörek gibi besinler, bir saat içinde acıkmanıza neden olur. Ayrıca dişleriniz için iyi olmayan şeker ve rafine karbonhidrat bakımından da zengindir. Sık sık bu besinleri tüketen kişilerde, daha fazla çürük görülebilir.
Beyaz ekmek, beyaz pirinç gibi rafine karbonhidratlar ve patates cipsi gibi nişastalı yiyecekler, ağız sağlığının bozulmasına yol açabilir. Bu yiyecekleri sık sık tüketmek, çürük riskini artırır. Beş çalışmayı içeren bir 2020 incelemesi, öğünler arasında işlenmiş nişasta içeren gıdaları yemenin daha büyük çürük riski ile ilişkili olduğunu da buldu.
%100 meyve suyu, bol miktarda önemli besin maddesi içerse de, bu içecekleri sık sık tüketmek dişleriniz için sağlıklı olmayabilir. Meyve suları asidik bir yapıya sahiptir. Bu da diş minesinin aşınmasına yol açar. Özellikle portakal, elma, limon ve üzüm içeren meyve suları daha asidiktir. Meyve suyunu ağzınızda uzun süre tutmak, asit maruziyetini uzatır ve dişlere daha fazla zarar verir. Dondurulmuş meyve püreleri de dişler için çok zararlıdır.
Alkollü içecekler, ilave şeker ve asit içerikli olduğu için diş sağlığını olumsuz etkiler. Ayrıca alkol kullanımı ağız kanseri için de, önemli bir risk faktörüdür. Aslında araştırmalar, artan alkol alımının ağız, farenks ve gırtlak kanseri riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu göstermiştir. Dahası, alkol ağız kuruluğuna neden olabilir, ağızda asiditeyi artırabilir.
Bazı yiyecekler dişin kırılması ve dolgunun düşmesi olasılığını artırır. Özellikle sert simit, sert şekerleme gibi besinler, antep fıstığı gibi kuruyemişleri ısırarak açmak, dişlerin kırılmasına neden olabilir. Buz çiğnemek, çatlamış dişlere katkıda bulunur. Karamel ve şekerleme gibi yapışkan şekerler ise, dişlere yapışarak diş dolgularının düşme şansını artırır. Ayrıca diş erozyonu riskini de artırır.
Şunlara da göz atın;