Diş sağlığı, kaç yaşında olursanız olun son derece önemlidir. Düzenli bakım yapılmayan dişler, kısa süre içinde lekelenmeye, sararmaya ve çürümeye başlar. Dişin üzerinde oluşan sarı ve kahverengi lekeler, kişinin görünümünden rahatsız olmasına ve özgüvenin düşmesine neden olabilir. Diş lekelerinin oluşma nedeni yalnızca diş bakımıyla ilgili değildir. Günlük hayatta sık sık tükettiğimiz besinler de lekelenmelere yol açar. İşte, diş lekelerine yol açan gıdalar:
Kahvenin diş lekelerine yol açtığını daha önce de duymuşsunuzdur. Kahvenin içinde bulunan polifenol adlı bileşikler, diş minelerine yapışan tanenler içerir. Bu da zamanla lekelenmeye yol açar.
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan çay da, dişlerinizde lekelenmelere yol açan tanenler içerir. Ancak 2014 yılında yapılan bir araştırma, çaya %2 oranında süt eklemenin çayın diş lekeleme yeteneğini önemli ölçüde azalttığını buldu.
Yaban mersini, nar, böğürtlen gibi koyu renkli meyveler, dişlerde lekelenmeye neden olabilecek koyu pigmentasyonlar içerir. Yani, yaban mersini yedikten sonra dişlerinizde morumsu renkler görebilirsiniz. Pancar, üzüm, kızılcık gibi meyve suları da dişlerinizde lekelenmeye yol açabilir.
Düzenli olarak şeker yüklü kola içmek, dişlerinizde lekelenmeye yol açar. Ayrıca asitli içecekler diş minesinin aşınmasına neden olabilir. Kola gibi asitli içecekler sadece dişlerinize değil, genel sağlığınıza da zarar verebilir.
2012'de yapılan bir araştırmaya göre hem enerji içecekleri, hem de sporcu içecekleri, diş lekeleriyle ilişkilidir.
Pizza, spagetti gibi yemeklerin yapımında kullanılan domates bazlı soslar, asidik özelliktedir. Bu tür sosları tükettikten sonra ağzınızı suyla çalkalamak, diş lekelenmelerini önlemeye yardımcı olabilir.
Rene Y. Dell'Acqua'ya göre, sirke gibi gıdalardaki yüksek asit içeriği, emayenin bozulmasına ve lekenin yerleşmesine neden olabilir. Soya sosu da, benzer etkilere sahiptir.
Tatlılar, şekerlemeler ve çikolata gibi koyu renkli besinler, dişlerde hafif lekelenmelere neden olabilir. Uzun süre tüketilmesi halinde diş çürüklerine de yol açabilir.
Tüm bunlara ek olarak, bazı ilaçların yan etkisi olarak da dişlerde lekelenmeler görülebilir.
Diş lekelerinden korunmak için, günde en az 2 kez dişlerinizi fırçalama, diş taşı oluşumunu önlemek için de diş ipi kullanmaya özen gösterin. 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmeyi unutmayın.
Şunlara da göz atın;