Muz sevilen, besin değeri yüksek, lezzetli meyvelerden biridir. Lezzetli bir meyve salatası servis etmek üzeresiniz ki aşağı baktığınızda dilimlenmiş muzlarınızın kahverengiye dönmüş olduğunu görürsünüz. Birçok meyve gibi muz da oksidasyona eğilimlidir. Bu, muzun etinin çok uzun süre dışarıda bırakıldığında kahverengileşeceği anlamına gelir. Muzların kararmasını önlemek için ne yapmak gerekir sizler için listeledik. İşte, dilimlenmiş muzların kararmasını önlemenin yolları:
Bilmeniz Gerekenler
Soda suyu, tadı değiştirmeden meyvenin korunmasına yardımcı olur. Meyve suyu gibi, soda suyu da meyvenin eti ile hava arasında koruyucu bir bariyer oluşturarak oksidasyonu yavaşlatır. Bu karışım muzların tadını değiştirmiyor.
Meyve suyundaki asitlik, dilimlenmiş muzların üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur. Kullandığınız meyve suyunun türü muzunuzun tadını değiştirse de kararmasını da engelleyecektir. Limon, misket limonu, portakal, ananas, greyfurt veya elma suları kullanmayı deneyin. %100 meyve suyu veya meyve konsantresi satın alın veya kendiniz sıkıp dilimlerin üzerine serpin.
Meyve koruma tozları, dilimlenmiş meyvenin oksitlenmesini önlemek için sitrik asit kullanır. Bu tozlar, dilimlenmiş muzunuzun kararmasını önlemek için özel olarak tasarlanmıştır. Temel olarak toz, limon, misket limonu, greyfurt ve portakalda bulunan sitrik asidin kurutulmuş halidir. Tek yapmanız gereken muz dilimlerinizi bir kase suya koymak ve paketin arkasındaki talimatları takip ederek doğru miktarda toz/su oranını eklemek. 3 ila 5 dakika bekletin ve süzün.
Bal ve su karışımı, dilimlenmiş muzların kararmasını önlemeye yardımcı olabilir. Bal tekniği, meyvedeki asitliğe benzer şekilde çalışır; ancak geride çok daha tatlı bir tat ve daha yapışkan bir doku bırakır. 2 yemek kaşığı ile 1 bardak suyu karıştırın ve karışımı muz dilimlerinin üzerine dökün.
Seyreltilmiş sirke, dilimlenmiş meyvenin oksidasyon sürecini yavaşlatabilir. Tıpkı meyve suyu gibi, sirke de meyveyi asidik bir bariyerle kaplar. 2 çay kaşığı sirkeyi 250 gr suya ekleyin ve dilimlerinizi içine daldırın. Sirke muzun tadını çok ekşi yapıyorsa, yemeden önce durulamayı deneyin.
C vitamini veya askorbik asit, doğal bir gıda koruma maddesidir. Su ile karıştırıldığında, meyveye hava girmesini engellediği için muz dilimlerinizin kararmasını önlemeye yardımcı olabilir. Ürünü toz veya tablet formunda satın alın (gıda açısından güvenli olduğunu iki kez kontrol edin) ve paketteki talimatları izleyin. Toz veya tablet suda çözüldükten sonra muz dilimlerini solüsyona 3 ila 5 dakika yerleştirin, süzün ve servis yapın.
Muz dilimlerini yağlı kağıt arasına veya hava geçirmez bir kaba koyun. Bir muzun meyve eti, kabuğunu çıkardığınız anda oksitlenmeye başlar. Yeterince hızlı hareket ederseniz, çirkin, lapa gibi bir kahverengiye dönüşmeden onları başka bir saklama aracına alabilirsiniz. Muzları buzdolabına koymak için kapaklı bir kaba atın veya buzdolabına veya dondurucuya koymadan önce dilimleri 2 yağlı kağıt arasına eşit şekilde yerleştirin.
Ananas ve greyfurt suyunun asitliği, kararmış muzları canlandırabilir. Rengi solmuş muzu bir kaseye boşaltın ve 10 ila 15 dakika boyunca üzerini meyve suyuyla örtün. Orijinal soluk sarı renklerine dönmeyecekler ama daha taze ve lezzetli görünecekler.
Kızarmış muzlar lezzetli muzlu ekmekler, krepler ve kekler yapar. Her şey başarısız olursa ve dilimlenmiş muzlarınız yemek için çok iştah açıcı görünmüyorsa, rengin önemli olmadığı nefis bir şeyler pişirmeyi düşünün! Muz dilimlerini bir kapta ezin ve bir hamur haline getirin. Muzunuzu farklı bir şekilde yemeye devam edeceksiniz.
Şunlara da göz atın;