Erzurum ve Kars yöresine ait olan dil peyniri, civil peyniri ile benzerlik gösterir. Lifli bir yapıya sahiptir. Tam yağlı koyun sütünden elde edilen dil peyniri, diğer peynirlere göre daha tuzsuzdur. Bu yüzden saklama süresi kısadır ve sütlü bir tadı vardır. Kaşar peynirine göre daha yumuşak bir kıvama sahiptir. Dil peyniri, kesildiğinde tel tel parçalara ayrılır. Bu özelliği ile künefe peyniri olarak da bilinir.
Kolay eriyen bir yapıya sahip olduğu için, kahvaltılarda, börek, milföy gibi hamur işi tariflerde kullanılabilir. Tost yapımında da yer verilir. Pizzaya eklenebilir. Pastırmanın yanına çok yakışır. Ayrıca zeytinyağı ve taze fesleğen ile mükemmel bir uyum içimdedir. Kuymak, künefe gibi yöresel tariflerde kullanılır.
Genelde küçük paketler halinde satılan dil peyniri, tek seferde tüketilecek şekilde alınmalıdır. Pamuklu bir beze sarılıp buzdolabında muhafaza edilebilir. Beze sarılıp kendi kabına konulan peynir, 10 gün içinde tüketilmelidir. Saklama esnasında iki günde bir kontrol edilmelidir. Bez nemlenirse, kuru bir bez ile değiştirilmelidir. Dil peynirinin üzerinde küf varsa, kokusu keskin ve tadı değişikse, tüketilmemesi önerilir.
Yalnızca 5 malzemeden oluşan bu tarif, ıspanak, tavuk göğsü ve dil peyniri ile hazırlanır. 30 dakika pişirildikten sonra sıcak servis edilir.
İnce baklava yufkasının dil peyniri ile doldurulmasıyla hazırlanan bu börek, çay saatlerinin vazgeçilmezidir. Çıtır çıtır yapısıyla, misafir ağırlarken de sunulabilir.
Yufkaların dil peyniri ile doldurulmasıyla hazırlanan bu börek, küçük porsiyonlar halinde sunulur. Kızgın yağda pişirilir. İsteğe göre maydanoz ekleyebilirsiniz.
Kadayıf, ceviz, kuş üzümü ve dil peyniri ile hazırlanan sarma, ana yemek olarak sunulabilir. Soya sosu eşliğinde servis edilir.
Dil peyniri ve salam ile hazırlanan patlıcan kızartması, halka şeklinde dilimlenmiş patlıcanların birleşiminden oluşur. Pişirdikten sonra kağıt havluda bekletin ve sıcak bir şekilde servis edin.
Şunlara da göz atın;