Deniz karpuzu, Codium Bursa ismiyle bilinen ve denizlerde yetişen içi su dolu bir bitkidir. Okyanuslarda yetişen bu bitki, ülkemizde en çok Ege ve Akdeniz'de görülür. İçi su dolu olmasına rağmen sert bir kabuğa sahiptir. Genellikle yuvarlak şekilde olsa da, bazen farklı formlarda da yetişebilir. İnsanlar için zararsız olan deniz karpuzu, biyokitleden metan elde etmek için kullanılır.
Deniz karpuzunun dışı yeşil veya turuncu renktedir. Kabuğun iç kısmında, jel benzeri bir doku vardır. Bu bölüm, meyvenin yenilebilir kısmıdır. Tadının ferahlatıcı ve hafif tatlı olduğu söylenen deniz karpuzu, tüketildiği zaman deniz esintilerini anımsatır. Deniz karpuzu, yenilebilir bir bitkidir. Özellikle Asya mutfağında salata, çorba ve sushi yapımında kullanılır. Dondurma ve kokteyllere de eklenen deniz karpuzu, en çok deniz ürünleri ve içeceklerde kullanılır.
Deniz karpuzunun kabuğunu açmak için, bıçak veya keskin bir çatal yardımıyla bastırmak gerekir. Kabuk yarıya kadar kesildiğinde içindeki jel benzeri yenilebilir kısma ulaşabilirsiniz. Bu jel kısmı çıkarılarak yemeklere veya içeceklere eklenerek tüketilir.
Ancak deniz karpuzu ülkemizde yaygın tüketilen bir besin değildir. Bu yüzden pazar, market gibi alanlarda bu besini bulmak mümkün değildir. Eğer denizden çıkarılıyorsa, temizlendikten sonra tüketilebilir.
Not: Kronik rahatsızlığı olanlar, düzenli ilaç kullananlar, hamileler, emziren kadınlar ve deniz ürünlerine alerjisi olan kişiler, deniz karpuzunu tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Şunlara da göz atın;