Çikolata eritmek oldukça basittir ancak doğru teknikler uygulamak önemlidir. Tek bir yanlış işlem sonucunda çikolatanın yanmasına ve kullanılmaz hale gelmesine sebeb olabilirsiniz. Neyse ki damla çikolata eritmenin sorunsuz bir şekilde erimesi için ihtiyacınız olan tek şey birkaç ipucu ve birkaç teknikten oluşmaktadır.
Çikolata eritmenin en kolay ve bilinen yolu olan benmari usulü eritme tekniğidir. Benmari orijinalinde ‘Bain Marie’ olarak yazılır Fransızca anlamı ‘Marie’nin banyosu’ anlamına gelir. Benmari daha çok ısıyla direkt temas etmeden erimesini istediğimiz gıdalar için kullanılan bir tekniktir.
Ateşin üzerine önce metal bir kap konur. İçine su doldurulur. Kabın üzerine ısıya dayanıklı başka bir kap konur ve içine damla çikolatalar eklenir. Kap ve su arasında boşluk olmalıdır. Çikolata, alttaki suyun buharıyla erirken silikon spatula yardımıyla karıştırılmalıdır.
Pürüzsüz bir çikolata eritmek için kullanılan yöntemlerden birisi de mikrodalga kullanarak eritmektir. Çikolatayı mikrodalgada ısıtmak daha hızlı olabilir, ancak aşırı ısınmayı önlemek için sık sık karıştırılmalıdır.
Başlamadan önce kullandığınız kasenin ısıya dayanıklı, temiz ve tamamen kuru olduğundan emin olun. En ufak bir su bile çikolatanın kesilmesine ve kullanılamaz hale gelmesine yol açabilir. Çikolata parçacıklarını çok geniş ve derin olmayan, rahat bir şekilde tutulabilecek ısıya dayanıklı bir kaseye koyun.
İlk 30 saniyenin ardından kaseyi çıkarıp çikolatayı karıştırın ve 2. kez 30 saniye çalıştırın. Karıştırmak için silikon kaşık veya spatula kullanılmalıdır.
Çikolata miktarına göre bu aşama kontrollü olarak eritilmelidir. Çikolata pürüzsüz hâle gelene ve çikolata parçası kalmayıncaya kadar çikolatayı karıştırmaya, sık sık kâsenin tabanını ve kenarlarını spatula yardımıyla temizlemeye devam edin. Çikolatayı her zaman kısa süreli olarak ısıtmaya devam etmelisiniz. Sütlü çikolata ve beyaz çikolata, bitter çikolataya göre daha hızlı ısınır.
Damla çikolata çok hızlı eritildiğinde katılaşıp çamur haline gelebilir. Çikolata katı bir hale geldiğinde ise kontrollü olarak hindistan cevizi yağı, bitkisel yağ veya ayçiçek yağı eklemeniz durumunda daha akışkan ve parlak çikolata elde edilir.
Eritilmiş çikolata çok fazla ısıya maruz kaldığında veya suyla temas ettiğinde çikolatayı "yakabilir" ve sonuç olarak pürüzlü, topaklanmış, ufalanmış bir dokuya neden olabilir.
Bu durumda yeni bir kaseye çikolata ekleyip eritmeye başlanmalıdır.
Erittiğiniz çikolatayı yağlı kağıdın üzerine yayıp dondurun, ardından sertleşen çikolataları kırarak veya doğrayarak hava geçirmeyen bir kapta veya torbada saklayabilirsiniz.
Bakınız; Çikolata buzdolabında saklanır mı?
İpuçları:
Örneğin:
Şunlara da göz atın;
.