İlkbaharın yavaş yavaş gelmesiyle birlikte çilek, karpuz gibi yaz meyveleri tezgahlarda yerini almaya başladı. Normal çileğe göre daha küçük boyutlarda olan dağ çileği, son yıllarda çok popüler olan meyvelerden biridir. Mis gibi kokusuyla yedikçe yedirten bu minik çilekler, ormanlık ve çalılık alanlarda yetişir.
Normal çileğe göre çok daha küçük ve pütürlü yapıda olan dağ çileği, Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde yaygın olarak görülür. Özellikle çaylık ve fındıklık alanlarda görülen dağ çilekleri, dört mevsim yeşil kalabilen bir yapıya sahiptir. Dağ çileği bitkisinin boyu 7 metreye kadar ulaşabilir. Sulak alanlarda ve patika kenarlarında da görülebilir. Halk arasında 'yabani çilek' olarak da bilinir. Zorlu bölgelerde yetişen bu çilek, ustalıkla toplanmalıdır. Bu yüzden normal çileğe göre daha pahalıdır. Dağ çileği, Mart-Nisan gibi bahar aylarında toplanıp tezgahlarda ve köy pazarlarında satışa sunulur.
Dağ çileği, taze taze toplandıktan sonra tüketilebilir. Ek olarak reçel, marmelat gibi çileğin kullanıldığı birçok tarifte kullanılabilir. Dağ çileği, kurutularak da tüketilebilir. İsteğe göre güneşte veya fırında kurutma yöntemini kullanabilirsiniz.
Dağ çileğini, organik köy pazarlarından, büyük marketlerden ve online satış platformlarından temin edebilirsiniz.
Dağ çileğinin bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. Ancak çilek ve diğer meyvelere alerjisi olan kişilerin, hassas bünyeye sahip olan kişilerin dikkatli tüketmesi gerekir. Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Dağ çileği, her besinde olduğu gibi ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Fazla tüketilmesi halinde, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Önemli not: Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, dağ çileğini tüketmeden önce doktora danışmalıdır.
Şunlara da göz atın;