Çorba özellikle Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan çorba her mevsim sıcak bir başlangıç yapmak isteyenler için birebirdir. Çorba yapmak oldukça kolay gözükse de bazı püf noktalarına dikkat edilmesi gerekir. Öncelikle çorba yaparken ne tür bir çorba yapmak istediğinize önceden karar vermelisiniz. Salçalı, kremalı, sütlü, baklagilli, terbiyeli gibi farklı çorba çeşitleri vardır. Nasıl bir çorba yapmak istediğinize karar verdikten sonra püf noktaları takip ederek sofralarınıza lezzetli bir başlangıç yapabilirsiniz. İşte, çorba yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalar:
Eğer çorbanızı un ile bağlayacaksanız, unu mutlaka önceden kavurun. Un kokusu açığa çıktıktan sonra kalan malzemeleri ekleyerek çorbanızı hazırlayabilirsiniz.
Eğer yoğurt terbiyeli bir çorba hazırlıyorsanız yoğurdun kaymağını alın. Kaymak ile hazırlanan terbiyede karmaklar tam olarak erimeyebilir. Bunun sonucunda çorba üzerinde kaymak parçaları olabilir.
Eğer çorbanızda krema ya da yoğurt varsa çorbanızı çok uzun süre kaynatmamalısınız. Süt ürünleri fazla kaynatıldığında kesilebilir. Bu sebeple eklendikten sonra bir taşım kaynatılmalı ardından kısık ateşte bırakılmalıdır.
Çorbanız istediğinizden koyu olduysa su ekleyerek çorbanızın kıvamını isteğinize göre hazırlayabilirsiniz. Kıvamı fazla akışkan olduysa eğer küçük bir kapta un ile suyu karıştırabilirsiniz arından çorbanıza ekleyebilirsiniz. Çorba kıvamını arttırırken çorba türünüze göre patates ilave de edebilirsiniz.
Hazırladığınız terbiyeyi çorbanın içerisine bir anda dökmeyin. Bir anda dökerseniz çorbanız kesilir. Bu sebeple temperleme yöntemi ile çorbanızla terbiyeyi buluşturun.
Eğer çorbanızda krema kullanmak istemiyorsanız krema yerine süt kullanabilirsiniz. Aynı yumuşaklığı çorbanıza verecektir.
Bakliyatlarınızı çorba içerisine ilave etmeden önce su içerisinde iyice yıkayın.
Çorbanızda salça kullanacaksanız eğer içerisine salça eklerken mutlaka kavurmalısınız. Tereyağı ya da zeytinyağında salçanızı kavurduktan sonra çorbanıza devam edebilirsiniz.
Sade su kullanmak yerine tavuk suyu, et suyu ya da sebze suyu kullanabilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız çorbalar oldukça lezzetli olacaktır.
Çorba yapımında malzeme sıralaması da önemlidir. Kremalı bir çorba yapıyorsanız kremayı çorba piştikten sonra ekleyin. Sütlü ya da yoğurtlu çorba hazırlıyorsanız tuzu en son eklemelisiniz.
Çorbalarınızı kısık ateşte pişirin. Kısık ateşte pişen çorbalar lezzetlerini yavaşça bırakır. Bu sayede daha lezzetli çorbalar elde edersiniz.
Makarna, erişte gibi hamur işlerini çorbalarınıza ekleyerek lezzetini arttırabilirsiniz. Aynı zamanda kıvama da etki edecektir.
Sebze çorbası hazırlıyorsanız eğer içerisine koyulacak sebzeleri eşit büyüklüklerde doğramalısınız. Doğradığınız sebzeleri pişme sürelerine göre yavaş pişenden hızlı pişene şeklinde çorbanızın içerisine ilave edin.
Daha aromatik ve lezzetli bir çorba hazırlamak için çorba içerisine ekleyeceğiniz sebze, soğan, sarımsak ya da taze baharatları önceden yağda kavurun. Yağ ile lezzetleri iyice ortaya çıkan sebzeler ile çorbanızı hazırlayın.
Çorbanıza lezzet katmak için tereyağı ya da zeytinyağını baharatlar ile ısıtarak çorba içerisine ilave edebilirsiniz. Nane, kırmızı biber genellikle çorba içerisine eklenen baharatlardır.
Şunlara da göz atın;