Cold brew, kelime olarak 'soğuk demleme' anlamına gelir. Türk kahvesi veya espressoya kıyasla daha kalın kahve çekirdekleri ile hazırlanır. Bu çekirdekler soğuk su içerisinde bekletilir. Cold brew yapımında farklı metotlar kullanılsa da, en çok tercih edilen cold drip metodudur. Bu yönteme göre kahvenin üzerine eklenen su ve buzlar saatlerde erir ve yavaşça kahvenin içinden geçer. Bu yöntemle yoğun bir kahve aroması elde edilir. Bu süreç ortalama 20 saat kadar sürebilir. Elde edilen kahve ise buzla birlikte servis edilir. Özellikle sert ve soğuk kahve sevenlerin favorilerinden biridir.
Cold brewin icadıyla ilgili çok fazla rivayet olsa da, kanıtlanmış kesin bir bilgi yoktur. Ancak en kabul görmüş olanı, Holladalı denizciler tarafından 1600'lü yıllarda bulunduğudur. Hollandalı denizciler, uzun yolculuklar esnasında enerjiye ve kafeine ulaşabilmek için, gemide kahve yapmanın yollarını ararlar. O dönemlerde gemide kaynar suyla kahve yapmak mümkün değil. Bu yüzden okyanus üzerindeki düşük dereceli havada, soğuyan sularıyla ellerindeki kahveyi demlemeyi deniyorlar ve çıkan sonuçtan memnün kalıyorlar. Geliştirilen bu yöntem denizciler arasında yayılıyor ve Japonya'ya ulaşan gemiler aracılığıyla Japon halkında da popülerleşiyor. Japonların etkisiyle geliştirilen cold brew, Kyoto kahvesi olarak da anılır.
Daha öncede söylediğimiz gibi cold brew yapmak için farklı yöntemler mevcuttur ve en çok tercih edilen yöntem cold driptir. Ancak cold drip için profesyonel ekipmanlar gerekir. Siz de cold brewin tadını denemek ve evde kendi ellerinizle hazırlamak istiyorsanız, french press yöntemini deneyebilirsiniz.
Cold brew, şekersiz kahve sevenlerin tercihlerinden biridir. Ancak tadını yumuşatmak için, üzerine süt ilave edebilirsiniz. Ayrıca fındık, karamel, vanilya aromaları veya meyve aromalarıyla daha tatlı ve lezzetli bir hale gelmesini de sağlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;