Tarçın, cinnamomum ağacının iç kabuğundan yapılan ve tatlılarda yaygın olarak kullanılan bir baharattır. Kan şekeri kontrolünü sağlayan ve kalp hastalıkları riskini azaltan tarçın, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Cassia tarçını en yaygın kullanılan türdür. Seylan tarçını ise gerçek tarçın olarak bilinir ve tadı daha az acıdır. Tarçını çok fazla tüketmek, yüksek miktarda kumarin içerdiği için sağlık sorunlarına sebep olabilir. Çok fazla kumarin yemek, karaciğerinizi zarar verebilir.
Normal tarçın, zengin bir kumarin kaynağıdır. Öğütülmüş tarçının kumarin içeriği, çay kaşığı başına 7-18 mg arasında değişir. Tolere edilebilir günlük kumarin alımı, vücut ağırlığına göre günde 5 mg'dır. Bu da, 1 çay kaşığı cassia tarçınının sizi günlük sınırın üzerine çıkarabileceği anlamına gelir. Birçok çalışma, çok fazla kumarin yemenin karaciğer toksisitesine ve hasarına neden olabileceğini bulmuştur.
Hayvan çalışmaları, Sinameki tarçınında bol miktarda bulunan kumarini çok fazla yemenin belirli kanser riskini artırabileceğini göstermiştir. Örneğin, kemirgenler üzerinde yapılan araştırmalar, çok fazla kumarin yemenin akciğerlerde, karaciğerde ve böbreklerde kanserli tümörlerin gelişmesine neden olabileceğini bulmuştur. Bazı bilim adamları, kumarinin zamanla DNA hasarına neden olarak kanser riskini artırdığına inanmaktadır. Net bir bilgi için, daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.
Bazı insanlar, tarçını yedikten sonra ağız yaraları yaşamıştır. Tarçın, çok miktarda tüketildiğinde alerjik reaksiyonu tetikleyebilen sinnamaldehit içerir. Ağız yaralarına ek olarak dil ve diş eti şişmesi, yanma ve kaşıntı, ağızda beyaz lekeler gibi belirtiler görülebilir.
Tarçın, kan şekerini düşürme özelliği ile bilinir. Araştırmalar, baharatın kandan şekerin atılmasına yardımcı olan insülinin etkilerini taklit edebildiğini bulmuştur. Bir miktar tarçın yemek, kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir. Ancak tarçını çok fazla tüketmek, kan şekerinin çok düşmesine sebep olabilir. Buna hipoglisemi denir. Yorgunluğa, baş dönmesine ve bayılmaya neden olabilir.
Tek bir oturuşta çok fazla öğütülmüş tarçın yemek, solunum problemlerine de yol açabilir. Bunun sebebi, baharatın nefes almayı kolaylaştırabilen ince bir dokuya sahip olmasıdır. Yanlışlıkla solunması halinde, öksürme, öğürme, nefesi tutmada zorluk gibi belirtiler görülebilir. Astımı veya nefes almayı etkileyen diğer tıbbi durumları olan kişilerin, nefes almada zorluk yaşama olasılıkları daha yüksek olduğundan, tarçını yanlışlıkla soluma konusunda özellikle dikkatli olmaları gerekir.
Tarçın, ilaçla birlikte az miktarda yendiğinde genellikle güvenlidir. Ancak diyabet, kalp hastalığı ve karaciğer hastalığı için ilaç alıyorsanız, çok fazla tarçın tüketmek sorun olabilir. Tarçın, ilaçlarla etkileşime girerek ilacın etkilerini artırabilir ve yan etkileri şiddetlendirebilir.
Bu yüzden düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, tarçın tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Ayrıca günde 1 çay kaşığından fazla tarçın tüketimi, sakıncalıdır.
Sosyal medyada popüler olan tarçın meydan okuması, bir kaşık tarçını yemeyi içerir. Zararsız gibi görülen bu meydan okuma, aslında çok tehlikeli olabilir. Kuru tarçın, boğazınızı ve ciğerlerinizi tahriş eder. Aynı zamanda öğürmenize ve boğulmanıza da yol açabilir. Ciğerlerinize kalıcı olarak zarar verebilir. Bunun sebebi, akciğerlerin baharattaki lifleri parçalayamamasıdır.
Şunlara da göz atın;