Çok Fazla Su İçtiğinizde Vücudunuzda Neler Olur?

Su, vücudun en temel besin kaynaklarından biridir. Ancak her şeyde olduğu gibi çok fazla su içmekte zararlı olabilir. İşte, çok fazla su içtiğinizde vücutta yaşanan etkiler:
Çok Fazla Su İçtiğinizde Vücudunuzda Neler Olur?
01 Nisan 2024, 11:40

Suyun cildinize parlak bir görünüm kazandırmaktan enerji seviyenizi yükseltmeye kadar fiziksel sağlıktaki hayati rolünü hepimiz biliyoruz. Susuz kalmamanın optimal sağlık ve sindirimi desteklemek, vücut ısısını düzenlemek ve besin taşınmasını kolaylaştırmak gibi çeşitli vücut fonksiyonları için gerekli olduğu bir sır değil. Ancak sosyal medyada gezinirken, sisteminizi "toksinlerden" arındırmak gibi, bol su içmenin diğer sözde mucizelerini öneren sağlık mesajlarıyla dolup taşabilirsiniz. Aslında olması gerekenden daha fazla su içmez, sizin için çok zararlı olabilir.

Çok Fazla Su İçmenin Yan Etkileri

Su zehirlenmesi, kısa sürede aşırı miktarda su tükettiğinizde böbreklerinizin suyu ortadan kaldırma yeteneğini aştığınızda ortaya çıkan bir durumdur. Çok fazla su içmek, kanınızdaki elektrolitleri, özellikle de sodyumu seyreltir. Bu dengesizlik hücrelerin normal işleyişini bozarak şişmeye ve olası komplikasyonlara yol açar. Çok fazla olarak kabul edilen miktar, yaş, kilo, aktivite düzeyi ve iklim gibi faktörlere bağlı olarak büyük ölçüde değişiklik gösterir. 2021 yılında yapılan bir araştırma, dört saatlik bir süre boyunca ortalama 5,3 litre su içmenin su zehirlenmesine yol açabileceğini öne sürüyor. Ancak bu miktar kişiden kişiye göre değişiklik gösterir.

Su zehirlenmesi, tükenmişlik, bilinç bulanıklığı, baş ağrısı, çift görme, uyuşukluk, azalan idrara çıkma, tansiyonun yükselmesi, mide bulantısı, kusma, kas zayıflığı gibi semptomlarla kendini gösterir. Çok fazla su içtiğinizde ortaya çıkan etkiler şunlardır;

  1. Sodyum düzeyinin seyrelmesi

su içen kadın

Sodyum, hücrelerinizin içinde ve çevresinde uygun sıvı dengesinin korunmasında çok önemlidir. 2016 yılında yapılan bir inceleme, kandaki sodyum seviyelerinin seyreltilmesinin hafif mide bulantısından nöbetlere kadar değişen semptomlara yol açabileceğini ve ciddi vakalarda yaşamı tehdit edebileceğini belirtti.

  1. Hücrelerin şişmesi

su

Hücreler genellikle su içeriğini düzenleyebiliyor olsa da, onları çok fazla su ile boğmak bu dengeyi bozabilir. Hücresel şişme, hücresel fonksiyonun bozulması ve dokularda artan basınç gibi çeşitli sorunlara yol açabilir. 2019'da yapılan bir araştırma, kafatasınızın kapasitesinin %5 ila %8'ini aşan beyin şişmesine neden olursa ölümcül olabileceğine işaret ediyor.

  1. Bozulmuş böbrek fonksiyonu

su

Böbrekleriniz vücudunuzun sıvı dengesini korumada çok önemli bir rol oynar. Ancak su zehirlenmesi bu hayati organları zorlayabilir. Kısa sürede çok fazla su içmenin böbreklerinizin fazla suyu atma yeteneğini baskılayabileceğini ve böbreklerinizin düzgün çalışma yeteneğini etkileyebileceğini belirtiyor .

Aşırı su tüketimi dolaşım sistemini aşırı yükleyebilir, ödeme neden olabilir (sıvı tutulması) ve kalp üzerinde ek stres oluşturarak potansiyel olarak kardiyovasküler sorunlara neden olabilir. Ek olarak aşırı hidrasyon, sodyumun yanı sıra potasyum, magnezyum ve klorür gibi diğer temel elektrolitlerin dengesini de bozarak çeşitli vücut fonksiyonlarını etkileyebilir. Bu yüzden su tüketiminde aşırıya kaçmamaya özen gösterin.

Şunlara da göz atın;

  1. Su içmek neden bu kadar önemli?
  2. Günde ne kadar su içmeliyiz?
  3. Su içmek kilo aldırır mı?
  4. Suyun tadı nasıl daha iyi hale getirilir?
  5. Yatmadan önce su içmek iyi mi kötü mü?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo