Karides dünya çapında yenen bir kabuklu hayvandır. Sert, yarı saydam kabuklarının rengi kahverengiden griye kadar değişir. Tadı tatlıdır ve çeşidine bağlı olarak yumuşak veya sert bir dokuya sahiptirler. Karides birçok ülkede popüler bir lezzet olmasına rağmen birçok kişi karidesleri çiğ yemenin güvenli olmadığına inanıyor. Bu yazıda çiğ karides yemenin güvenli olup olmadığını anlatmaktadır.
Çiğ karides dünya çapında birçok kültürde yenir. Bazı bölgelerde kafalarının içindeki sıvı bir lezzet olarak kabul edilir.
Japonya'da çiğ karidesten yapılmış taze sashimi bulmak yaygındır; Çin'de ise bu kabuklu deniz ürünleri bazen baijiu adı verilen güçlü bir liköre batırıldıktan sonra canlı olarak yenir. Ancak karides, gıda zehirlenmesine veya hastalıklara yol açabilecek bakteri, virüs ve parazitleri barındırabilir.
Bununla birlikte karides, en yaygın tüketilen kabuklu deniz hayvanlarından biridir ve toplam küresel su ürünleri yetiştiriciliğinin %50'sini oluşturmaktadır. Aynı zamanda omega-3 yağ asitleri, B12 vitamini ve iyot da dahil olmak üzere birçok besin açısından iyi bir kaynaktır. Yine de karideste bulunabilecek zararlı bakteri ve virüsler ancak yüksek sıcaklıkta pişirme yoluyla öldürülebilir. Gıda zehirlenmesi riski nedeniyle çiğ karideslerin yenilmesi güvenli değildir.
Her altı kişiden biri her yıl gıda zehirlenmesi yaşıyor. Çiğ karides tüketmek, gıda zehirlenmesi ve gıda kontaminasyonu riskinizi artırır.
Çiğ karidesler genellikle Vibrio adı verilen bir bakteri içerir. 70'in üzerinde tür mevcuttur ve bunlardan 12'sinin insanlarda hastalığa neden olduğu bilinmektedir.
299 çiğ karides örneğinde yapılan bir araştırma, bunların %55'inin gastrit, kolera ve enfeksiyonlar gibi durumlardan sorumlu potansiyel olarak zararlı Vibrio türleri içerdiğini belirledi. Ek olarak, çiftlik karidesleri üzerinde yapılan bir araştırmada, çoğu antibiyotik tedavisine dirençli olan 100 Vibrio türü bulundu.
Gıda zehirlenmesi, bakteri yüklü gıdaların tüketilmesiyle ilişkili yaygın bir hastalıktır. Semptomlar kusma, mide krampları, ateş ve ishali içerebilir. Aslında gıda zehirlenmesi vakalarının %90'ından fazlasına, tamamı çiğ karideste bulunabilen Salmonella, E. coli, Vibrio veya Bacillus neden olur.
Ayrıca norovirüs, genellikle karides gibi çiğ kabuklu deniz hayvanlarının tüketilmesiyle bağlantılı bulaşıcı bir hastalıktır.
Dünya çapında her yıl yaklaşık 1 milyar ishale bağlı gıda zehirlenmesi yaşanıyor. Bu nedenle yaşlı yetişkinler, hamile kadınlar ve küçük çocuklar, çiğ veya az pişmiş karideslerden kaçınmaya özel dikkat göstermelidir; çünkü bu popülasyonların bağışıklık sistemleri zayıflamış olabilir ve bu nedenle ölümcül bir hastalığa yakalanma riski daha yüksek olabilir.
Gıda zehirlenmesi riski nedeniyle çiğ karides yemek önerilmez. Bu nedenle karidesleri doğru şekilde pişirmek onları yemenin en güvenli yoludur.
Yanlış hasat, işleme ve depolama teknikleri kontaminasyon riskini artırabileceğinden, yüksek kaliteli karidesleri saygın bir kaynaktan satın almak en iyisidir. Gıda güvenliği yönergelerine uygun olarak güvenli işlemeyi onaylayan bir etiket arayın. Taze karidesler buzdolabında saklanmalı ve dört gün içinde tüketilmeli veya beş aya kadar dondurulmalıdır.
Dondurulmuş karidesleri çözmenin en güvenli yolu, ambalajından çıkarıp buzdolabında bir gece veya 24 saate kadar saklamaktır. Bu, zararlı bakterilerin yayılmasını en aza indirir. Hazırlamak için karidesinizi iyice yıkayın, çünkü herhangi bir kir bakterileri gizleyebilir ve çapraz bulaşmayı önlemek için diğer gıda maddelerinin güvenli bir mesafede durduğundan emin olur.
Bu tür teknikler bazı zararlı bakterilerin gelişimini azaltabilse de mevcut bakterilerin tamamını öldürmez. Bu nedenle dikkatli bir şekilde hazırlasanız bile çiğ karides yine de hastalık riski taşır. Bunun yerine, karidesleri opak veya pembe renkli olana veya 65°C iç sıcaklığa ulaşana kadar pişirmelisiniz. Çoğu zararlı bakteri ve virüs pişirme işlemi sırasında ortadan kaldırılır
Şunlara da göz atın;