Eskişehir mutfağıyla özdeşleşen be hemen her köşede karşımıza çıkan çiğ börek, Kırım Tatarlarından mutfağımıza armağan edilen lezzetlerin başında geliyor. Kahvaltıda, çay saatlerinde veya misafir ağırlarken sunulan bu börekler, damak zevkine göre peynir, patates, ıspanak ve kıyma gibi iç harçlarla dolduruluyor. Ancak bu orijinal olması için, kıymalı versiyonunu göstereceğiz. Çi böreğiniz her seferinde yağ çekiyorsa ve fazla yağlı oluyorsa, bilmeniz gereken bazı noktalar var.
Püf noktalarına geçmeden önce çi börek tarifini buraya bırakalım.
Çi börek hamurunda, un, tuz, sirke ve su karışımı kullanılıyor. 3 su bardağı un için, 1 su bardağı su kullanımı genellikle yeterli oluyor. Hamur, klasik börek hamurlarına göre biraz sert olmalı. Ancak çok sert geldi diye, fazla fazla su ilave etmeyin. Aksi takdirde hamurun kıvamı bozulur ve istediğiniz çıtırlığı elde edemezsiniz.
Hamurun pişerken çok yağ çekmesini önlemek için, hamurunuza mutlaka 1 yemek kaşığı sirke ekleyin. Hamurun yapılış aşamasında eklenen sirke, kızartma esnasında fazla yağ çekme sorununu uzak tutuyor.
Hamuru hazırladıktan sonra, üzerini bezle kapatıp dinlenmeye bırakın. İç harcını hazırlarken, soğanı mutlaka rendeleyerek kullanın. Eğer blenderdan çekerseniz, aynı lezzeti yakalayamazsınız. Kıymanın üzerine soğan, karabiber ve tuz ekleyip yoğurun.
Kıymalı harca, mutlaka su eklemeniz gerekiyor. Bu su, çi böreğin içinin sulu kalmasına yardımcı olacak. Aksi halde böreğin dışı çıtır olsa da, içi kuru kalacaktır. 350 gram kıyma için, 3/4 çay bardağı su eklemeniz yeterlidir. Mümkünse içme suyu kullanın.
Hamuru ceviz büyüklüğünde koparıp hepsini tek tek açtıktan sonra, içine kıymalı harcı yayın. Bu harcı, hamurun tek bir kısmına yaymaya dikkat edin. Diğer kısmı üzerine kapatarak yarım ay şekli verin. Hamurları hazırlayıp üstlerini kapattıktan sonra, pişerken açılmasını önlemek için çatal kullanın. Kenarlara batırdığınız çatal, hem hamurun daha güzel görünmesini sağlar, hem de böreğin pişerken açılmasını engeller.
Hamurları hazırladıktan sonra, yağı tavaya alıp kızdırın ve çi börekleri yağın içine alarak önlü arkalı kızartın. Tavaya birden fazla börek eklediyseniz, birbirlerine yapışmamalarına dikkat edin. Kızarttığınız çi börekleri, mutlaka kağıt havlu üzerinde bekletin. Bu sayede fazla yağını süzebilirsiniz. Çi börekleri, kısa süre içerisinde tüketin. Çünkü börek bekleyip soğudukça, pofudukluğunu kaybeder ve sönmeye başlar.
Şunlara da göz atın;