Cheesecake, kadifemsi dokusu ve tatlı tadıyla pek çok kişinin en sevdiği tatlılar listesinin başında yer alıyor. Cheesecake tipik olarak peynirlerden (genellikle krem peynir, ricotta peyniri veya süzme peynir) artı yumurta ve şekerden yapılan bir katmandan oluşur. Bazı cheesecake'ler, graham krakerleri veya hamur işi gibi ezilmiş kurabiyelerden yapılmış bir alt kabuğa sahiptir. Klasik cheesecake genellikle vanilya özü ile tatlandırılır, ancak cheesecake çikolatadan balkabağı baharatına kadar başka tatlarda da gelir. Cheesecake'in lezzetli olduğuna şüphe yok ama bazı insanlar onun sağlıklı bir diyete uyup uymayacağını merak edebilir. Bu yazıda sizlere cheesecake sağlıklı mı değil mi anlattık. İşte, cheesecake sağlıklı mı:
Geleneksel cheesecake'in yüksek kalori, yağ ve karbonhidrat içermesi sürpriz olmamalı. Sonuçta, ana malzemeleri peynir, yumurta ve şekerdir. Bununla birlikte, ne ile yapıldıklarına bağlı olarak cheesecake'ler arasında bazı beslenme farklılıkları olabilir.
Çoğu cheesecake, yağ ve karbonhidrat bakımından yüksektir ve tarifte kullanılan süt ürünleri ve yumurtalardan bir miktar protein sağlar. Tatlandırıldıkları için cheesecake'ler tipik olarak büyük miktarda ilave şeker içerir. Örneğin, yukarıdaki çikolatalı cheesecake, 100 gramlık porsiyon başına 21,2 gram ilave şeker içerir. Bu, 5 çay kaşığından fazla şeker demektir. Bazı cheesecake'ler, düşük karbonhidratlı diyet uygulayanlar için uygun hale getirmek için eritritol veya alüloz gibi düşük veya sıfır kalorili tatlandırıcılar gibi bileşenlerle yapılır. Bu ürünler, geleneksel cheesecake'lere kıyasla çok daha düşük karbonhidrat içerir ve kalorileri de daha düşük olabilir. Cheesecake geleneksel olarak pek çok insanın diyetine uymayan süt ürünlerinden yapıldığından, bazı şirketler hindistan cevizi ve bezelye proteini gibi malzemelerle yapılan vegan cheesecake ürünleri sunar. Bununla birlikte, süt içermemesi, geleneksel cheesecake'ten daha düşük kalori ve şeker olduğu anlamına gelmez. Aslında, vegan cheesecake ürünü, kalorisi en yüksek olanıdır ve çikolatalı cheesecake ürünü ile aynı miktarda şeker içerir, ancak porsiyon boyutu tablodaki diğer tatlılara göre daha büyüktür. Bu nedenle cheesecake alışverişi yaparken beslenme ve içerik etiketlerini okumak önemlidir. Genel olarak, geleneksel cheesecake yüksek kalorili, yüksek şekerli ve yüksek yağlı bir tatlıdır.
Birçok gıda sağlık yararları için yaratılmamıştır. Aksine, tatları ve dokuları nedeniyle küçük miktarlarda tüketilmeleri amaçlanmıştır. Dondurma, turta gibi diğer tatlılar gibi cheesecake de besin değeri nedeniyle tüketilmemelidir. Elbette cheesecake protein, kalsiyum ve selenyum gibi besinler içerir, ancak aynı zamanda kalori açısından zengindir ve yağ ve şeker açısından yüksektir, yani diyetinizin büyük bir bölümünü oluşturmamalıdır.
Ancak bu, cheesecake'ten tamamen kaçınılması gerektiği anlamına gelmez. Cheesecake de dahil olmak üzere herhangi bir tatlıdan küçük miktarlarda çoğu diyete sığabilir. Ara sıra cheesecake yerken genel olarak besleyici bir beslenme modelini takip ettiğiniz sürece, sağlığınız üzerinde önemli bir etkisi olmayacaktır. Öte yandan, cheesecake gibi tatlıları çok sık yemek sağlığa zarar verebilir ve hastalık riskini artırabilir. Diyetiniz cheesecake, şeker, soda ve ultra işlenmiş atıştırmalık yiyecekler gibi yiyecek ve içecekler açısından zenginse, bu ürünleri azaltmak ve bunları meyveler, sebzeler ve baklagiller gibi yoğun besleyici gıdalarla değiştirmek en iyisidir. Bu, obezite ve tip 2 diyabet gibi yüksek ilave şeker alımı ve aşırı kalori tüketimi ile bağlantılı sağlık sorunları riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
Cheesecake'lerin çoğu kalori, yağ ve şeker bakımından yüksektir. Cheesecake gibi tatlıları çok sık yerseniz, sağlığınızı çeşitli şekillerde olumsuz etkileyebilir.
Cheesecake tipik olarak krem peynir, ekşi krema ve tereyağı gibi yüksek kalorili malzemelerle yapılır. Bu nedenle cheesecake, şaşırtıcı miktarda kalori içerebilir. Ara sıra en sevdiğiniz cheesecake'den bir dilim yemek vücut ağırlığınızı önemli ölçüde etkilemese de, cheesecake ve diğer yüksek kalorili tatlıları çok sık yemek istenmeyen kilo alımına neden olabilir. Bir dilimi bir arkadaşınızla paylaşmayı veya diliminizin yarısını yemeyi ve diğer yarısını dondurmak için eve götürmeyi düşünün.
Çoğu cheesecake, ilave şeker bakımından yüksektir ve çoğu, tek bir dilimde önerilen günlük ilave şeker miktarının çok üzerinde içerir. Amerikan Kalp Derneği, yetişkin erkeklerin ve kadınların ilave şeker alımlarını günde sırasıyla 9 çay kaşığı (36 gram) ve 6 çay kaşığı (25 gram) ile sınırlamalarını önermektedir. Gördüğünüz gibi, şeker hızla artıyor ve özellikle cheesecake gibi yiyecekleri düzenli olarak yerseniz önerilen limitleri aşmak çok kolay. Çok fazla ilave şeker tüketmek, karaciğer hastalığı riskinizi yükseltmekten karın boşluğunuzda bulunan ve organlarınızı çevreleyen artan zararlı iç organ yağ seviyelerine kadar sağlığınıza birçok yönden zarar verebilir. Yüksek visseral yağ seviyeleri, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda kardiyovasküler hastalık riski dahil olmak üzere artan hastalık riskiyle bağlantılıdır.
Ev yapımı cheesecake'ler genellikle yumurta, krem peynir, ekşi krema ve şeker gibi basit malzemelerle yapılır. Öte yandan, ticari olarak üretilen cheesecake'ler, bazı insanların diyetlerinin dışında bırakmayı tercih ettiği dolgu maddeleri, dengeleyiciler ve yapay renkler, tatlandırıcılar ve tatlar gibi bir dizi bileşen içerebilir. Genel olarak, ticari olarak hazırlanmış cheesecake'ler gibi ultra işlenmiş gıdalar herhangi bir sağlıklı beslenmede sınırlandırılmalıdır. Ultra işlenmiş gıdalarda yüksek diyetler, kalp hastalığı, obezite ve tip 2 diyabet riskinde artış gibi bir dizi sağlık sorunuyla ilişkilendirilmiştir.
Şunlara da göz atın;