Her gün fincan fincan çay içenleri böyle alalım. Hemen hemen herkesin çok sevdiği çay, yaz kış farketmeksizin kahvaltıların baş tacıdır. Bununla birlikte saat 5 oldu mu çay molaları verilir. Akşam yemeklerinin ardından tatlının yanında ikram edilir. Misafir geldiğinde ilk olarak çay sunulur. Kısacası Türk mutfağında çayın önemi oldukça büyüktür. Çay içmeyi hepimiz çok sevsek de çaydanlıkta zamanla oluşan kireçler, çayın lezzetini önemli ölçüde bozmaktadır. Hem sağlığınızı tehlikeye atmamak, hem de nefis bir çay demlemek için çaydanlıkta oluşan kirecin doğru bir şekilde temizlenmesi gerekir. Marketlerde çaydanlık kireci için birçok ürün olsa da, kimyasaldan uzak durmanızı tavsiye ediyoruz. Bunun yerine evdeki malzemelerle çaydanlık kirecini çok kolay bir şekilde çıkartabilirsiniz. İşte, çaydanlık kirecini temizlemek için en etkili yöntemler:
Çaydanlık Kireci Nasıl Temizlenir?
Konu temizlik olduğunda en önemli yardımcılar haline gelen sirke ve karbonatı, çaydanlık kirecini temizlemek için de kullanabilirsiniz. Asidik özelliği sayesinde kirecin çözünmesini sağlayan sirke, kısa sürece bu sorundan kurtulmanızı sağlar. Çaydanlık kireci için başta elma sirkesi olmak üzere üzüm sirkesi ve beyaz sirkeyi de kullanabilirsiniz. Çaydanlık kirecinden kurtulmak için bir çay bardağı sirkeyi çaydanlığa dökün. Temiz fırça ile çaydanlığın içerisine ovalayın ve sirkenin her yere değdiğinden emin olun. 30 dakika boyunca bu şekilde beklettikten sonra, 1 tatlı kaşığı karbonat veya tuz ekleyerek tekrar ovalayın. Daha sonra güzelce durulayın. Bu yöntem özellikle yeni kireç oluşmaya başladığında son derece etkilidir.
Daha inatçı lekeler için kullanabileceğiniz yöntem ise yalnızca sirke kullanmaktır. Çaydanlığın içerisine bir çay bardağı sirke ve su ekleyin. Bu karışımı ocakta kaynatın. Kireç kaynadıkça çözülecek ve yüzeye çıkmaya başlayacaktır. Ardından kaynayan karışımı dökün ve çaydanlığı su ile durulayın.
İçindeki asit özellikleri sayesinde hem kirecin çözünmesini sağlayan, hem de parlak bir görünüm veren limon, oldukça etkili bir yöntem olarak kullanılır. Çaydanlığın içerisine birkaç adet limon dilimi ve bir paket karbonat dökün. Çaydanlığın yarısını su ile doldurun ancak fazla doldurmamaya özen gösterin. Çaydanlığı kısık ateşte kaynatın. Ardından çözünen kireci temizlemek için bol su ile durulayın. Kireçlenme problemini çok sık yaşıyorsanız, bu yöntemi haftada iki kez uygulayabilirsiniz.
Hızlı çözüm almak isteyenler için limon tuzunu öneriyoruz. Çaydanlığın dibine limon tuzunu dökün. Çaydanlığın yarısını su ile doldurun ve kısık ateşte kaynatın. Kireç çözünmeye başladığında çaydanlığı ocaktan alın ve fırça ile ovalayın. Daha sonra soğuk su ile durulayın.
Ekonomik bir temizlik için, patates yemeği hazırladığınız günlerde soyduğunuz patateslerin kabuklarını atmamanızı öneriyoruz. Bu kabukları çaydanlığın içerisine doldurun ve üzerine su ekleyin. Çaydanlığı 15 dakika kaynattıktan sonra bol su ile durulayın.
Şunlara da göz atın;