Bronşit Belirtileri Nelerdir, Bronşit Nasıl Geçer?

Bronşit nedir? Akut bronşit ve kronik bronşit arasındaki fark nedir? Bronşit belirtileri nelerdir? Bronşit nasıl geçer? İşte, bronşit hakkında bilinmesi gerekenler:
Bronşit Belirtileri Nelerdir, Bronşit Nasıl Geçer?
14 Ekim 2022, 11:24

Bronş tüpleri, havayı akciğerlerinize iletir. Bu tüpler iltihaplandığında ise mukus birikebilir. Bu duruma bronşit denir. Öksürük, nefes darlığı gibi semptomlara neden olur. Akut bronşit, 10 günden az sürer fakat öksürük birkaç hafta devam edebilir. Kronik bronşit ise birkaç hafta sürer ve genelde geri gelir. Özellikle astım ve amfizemi olan kişilerde, daha fazla görülür.

Akut Bronşit Belirtileri Nelerdir?

  1. Boğaz ağrısı
  2. Burun akıntısı
  3. Yorgunluk
  4. Hırıltı
  5. Hapşırma
  6. Kolayca üşüme
  7. Sırt ve kas ağrıları
  8. 37,7-38 derece ateş

İlk enfeksiyondan sonra öksürük gelişir. Öksürük ilk başta kuru iken, sonradan daha üretken hale gelir. Yani mukus üretir. Mukus rengi beyazdan yeşile veya sarıya doğru değişir. Bu durum, bağışıklık sisteminizin iş başında olduğu anlamına gelir.


bronşit

Bronşit Teşhisi Nasıl Konur?

Akut bronşit teşhisi, genelde fizik muayenesiyle başlar. Muayene esnasında doktorunuz ciğerlerinizi dinler. Ayrıca başka sorular da sorabilir. Eğer doktor tanıdan emin değilse, göğüs röntgeni isteyebilir. Teşhis için kan testleri de gerekebilir.


bronşit

Akut Bronşiti Önlemek İçin Ne Yapmalıyız?

  1. Yeterince uyumaya özen gösterin.
  2. Bronşitli kişilerin yanında ağız, burun ve gözlerinize dokunmaktan kaçının.
  3. Gözlük gibi kişisel eşyaları paylaşmayın.
  4. Ellerinizi düzenli olarak yıkayın.
  5. Sigara ve tütün ürünleri kullanımını bırakın.
  6. Dengeli bir diyet uygulayın.
  7. Havadaki tahriş edici maddelere maruz kalmayın, gerekirse maske takın.

Bronşit Nasıl Geçer?

  1. Zencefil

zencefil

Zencefil, anti-inflamatuar etkisiyle solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir. Yemeklerinize zencefil ekleyebilir veya zencefil çayı içebilirsiniz.

Not: Hamileyseniz, şeker hastasıysanız, kalp sorununuz varsa zencefil tüketmeden önce mutlaka doktora danışın.

  1. Sarımsak

sarımsak

2016 çalışmasının sonuçları, sarımsağın bronşit virüsünün büyümesini etkili bir şekilde engellediğini gösteriyor. Bu yüzden yemeklerinize sarımsak ilave edebilirsiniz.

Not: Kanama bozukluğunuz varsa, sarımsağı dikkatli kullanın.

  1. Zerdeçal

zerdeçal

2018'de yapılan bir araştırma, zerdeçalın bronşitle mücadelede faydalı olabilecek bir takım özelliklere sahip olduğunu buldu. Bunlar arasında antiviral, antibakteriyel ve anti-enflamatuar etkiler bulunur. Zerdeçal ayrıca antioksidan aktiviteyi arttırır, yani tahrişi azaltmaya ve bağışıklığınızı güçlendirmeye yardımcı olabilir. Zerdeçalı yemeklere ekleyebilir veya çay olarak demleyebilirsiniz.

  1. Buhar

buhar

Buhar, mukusun parçalanmasına yardımcı olur, böylece onu daha kolay dışarı atabilirsiniz. Buharı kullanmanın en kolay yolu banyoda veya duştadır. Duşunuzu kaldırabileceğiniz kadar sıcak yapın, içeri girin, ardından ağzınızdan ve burnunuzdan derin nefes alın. Veya buhar banyosu yapmayı da deneyebilirsiniz.

  1. Tuzlu Su

tuzlu su

Tuzlu su ile gargara yapmak, mukusun parçalanmasına ve boğazınızdaki ağrının azalmasına yardımcı olabilir. 1 çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suda eritin. Az miktarda tuzlu su için ve boğazınızın arkasında gargara yapın. Suyu yutmayın. Bunun yerine lavaboya tükürün. İstediğiniz sıklıkta tekrarlayın.

  1. Uyku

uyku

Bol bol uyuyun ve vücudunuzun dinlenmesine izin verin. Öksürükle savaşırken sağlıklı bir şekilde uyumak zor olabilir, ancak gereksiz aktivitelerden kaçınmaya özen gösterin.

  1. Yaşam tarzı değişiklikleri

sağlıklı beslenme

Sağlıklı beslenerek bağışıklığınızı güçlendirin. Her seferinde en az 20 dakika boyunca haftada en az üç kez egzersiz yapın. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için ellerinizi sık sık yıkayın.

  1. İlaç

ilaç

Doktorunuzun bronşit için verdiği ilaç ve takviyeleri düzenli olarak kullanın. Belirtilen dozu asla aşmayın.

  1. Bal ve Limon

bal ve limon

Tatlı tedaviler kuru öksürükleri ve boğaz ağrılarını yatıştırmak için uzun süredir kullanılmaktadır. Bal ve limon ya tek başına ya da çaylarda yaygın olarak kullanılır.

  1. Ananas

ananas

Ananas, bronşit ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarından mukusu parçalamanıza ve çıkarmanıza yardımcı olabilecek doğal ve güçlü bir anti-inflamatuar olan bromelain içerir.


Önemli Not: Bronşit belirtileriniz uzun süredir devam ediyorsa ve semptomlar giderek kötüleşiyorsa, mutlaka bir doktora başvurun.


Şunlara da göz atın;

  1. Bölgesel yağlanma nedir?
  2. Kolera belirtileri nelerdir?
  3. Safra taşı belirtileri nelerdir?
  4. Göz nezlesi neden olur?
  5. Burun yanması neden olur?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo