Sahur tarifleri, iftar yemekleri... Ramazan ayı gelince sofralar zenginleşir; sofra rutini ve beslenmede önemli değişiklikler olur. Peki, sağlıklı oruç tutmak için uyulması gereken tavsiyeler nelerdir? Diyetisyen Canan Aksoy Ramazan beslenmesi; iftar ve sahur yemekleri konusunda şu 13 öneriyi paylaşıyor:
1- Bütün günün açlığından sonra Ramazan nedeniyle özenle kurulmuş sofralara oturduğumuzda önceliğimiz su olmalı. Uzun süre susuz kalan metabolizmanız için su içmenizi tavsiye ederim.
2- Suyun ardından iftariyelikler veya çorbayla devam eder çoğu iftar sofrası.
3- İftariyeliklerden veya çorbadan sonra gün boyunca durmuş olan sindirim sisteminizin çalışmaya başlaması için ona biraz zaman vermeniz lazım.
10-15 dakikalık bir ara sindirim sisteminin devreye girmesini sağlayacaktır. Bu arayı vermenize rağmen iftariyelikleri abartmamak önemlidir.
4- Tüm günün açlığından sonra iştahı kontrol edebilmek için iftar sofrasında et - tavuk gibi protein kaynaklarının bulunması önemlidir. Kaliteli protein kaynakları kan şekerinin düzenlenmesine de yardımcı olacağı için Ramazan boyunca kilo kontrolünüz üzerinde de etkili olur.
5- Kalsiyum ve protein ihtiyacımızı karşılamak için almamız gereken yoğurt ürünleri, soframızda cacık-yoğurtlu salatalar veya ayran olarak yerini alabilir.
6- Posa içinse sofranızda sebze veya salataya mutlaka yer verin.
7- İftarla sahur arasında önceliğimiz bol bol su içmek olmalıdır.
8- Tatlı olarak öncelikle meyve; ikinci olarak da sütlü tatlıları tercih etmeye çalışın.
9- Çay ve kahve tüketimini abartmayın, kafeinin fazla tüketilmesi vücuttan gerekli suyun atılmasını sağladığı için kontrollü olmalıdır.
10- Sahur da kahvaltılık tercih edenler için, az yağlı peynirler protein ihtiyacınızı sağlayacağı gibi daha uzun süre tok kalmanıza da yardımcı olacaktır, domates-salatalık-biber, zeytin, yumurta, mutlaka tam tane ekmekleri, az yağlı süt –ayran-kefir, mevsim meyveleri tercih edilebilir.
11- Yemek yiyecekler için ızgara, söğüş veya haşlama şeklinde pişmiş protein kaynakları tercih edilebilir, protein gün içinde daha uzun süre sizi tok tutacaktır. Yanına tam tane ekmekleri ve salata eşliğinde tüketilirse tokluk daha da uzun sürer.
12- Sahurda mutlaka birkaç bardak sıvı tüketilmelidir. Açık çay, bitki çayları, su, az şekerli meyve kompostoları tercih edilebilir.
13- Sahuru yediniz hemen uyumayın, sindirimin bitmesi için vücudunuza biraz zaman tanıyın, biraz hareket edin.
BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR