Bir Harvard uzmanı beyin için 6 gıda öneriyor: "Çoğu insan yeterince yemiyor"

Dr. Uma Naidoo beslenme psikiyatristi, beyin uzmanı ve Harvard Tıp Okulu’nda bir öğretim üyesidir. CNBC için kaleme aldığı makalede beyin için iyi olabilecek 6 gıdayı paylaşıyor.
Bir Harvard uzmanı beyin için 6 gıda öneriyor: "Çoğu insan yeterince yemiyor"
12 Mart 2023, 12:27

Naidoo, makalede, "Bağırsak ve beyin arasındaki karmaşık ilişki gibi, diyet ve zihinsel sağlık da ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır" diyor. Ona göre kötü beslenme zihinsel sağlık sorunlarının artmasına yol açar. Naidoo, beyni güçlendireceğine inandığı 6 besini paylaşıyor ve "Onları diyetinize dahil etmek ruh halinizi iyileştirebilir, hafızayı keskinleştirebilir ve beyninizin en yüksek verimlilikte çalışmasına yardımcı olabilir" diyor.

Not: Her bünye farklıdır. Bu nedenle diyetinize eklemeden önce bir uzmana danışın


1. Baharatlar

Baharatlar aroma vermesinin yanı sıra antioksidan özellikleri de bilinmektedir. Beynin zararlı serbest radikallerle savaşmasına ve dokulara zarar verebilecek oksidatif stresi önlemesine yardımcı olurlar. Naidoo, "En sevdiğim baharatlardan biri zerdeçaldır. Kurkumin, kaygıyı azaltabilir. Safranı da severim" diyor.


2. Fermente gıdalar

Fermente gıdalar, süt, sebze veya diğer ham maddelerin maya ve bakteri gibi mikroorganizmalarla birleştirilmesiyle yapılır. Bazı örnekler arasında sade yoğurt, lahana turşusu, kimchi ve kombucha bulunur. Fermente gıdalar beyinde çeşitli avantajlar sağlayabilir . 45 çalışmanın 2016 yılında gözden geçirilmesi, fermente gıdaların hayvanlarda beyni koruyabileceğini, hafızayı iyileştirebileceğini ve bilişsel gerilemeyi yavaşlatabileceğini gösterdi.

Probiyotik açısından zengin yoğurt, diyetinizin güçlü bir parçası olabilir, ancak ısıl işlem görmüş yoğurdun aynı faydaları sağlamadığını unutmayın.


3. Bitter çikolata

Bitter çikolata, nöronları koruyan kaplamanın oluşturulmasına yardımcı olan ve ruh halinde yer alan kimyasalların ve kimyasal yolların sentezini kontrol etmeye yardımcı olan mükemmel bir demir kaynağıdır. Bitter çikolata da bol miktarda antioksidan içerir, yeter ki bitter çikolataya sadık kalın ve çok fazla şeker içermediğinden emin olun.


4. Avokado

Avokado, uygun beyin fonksiyonu için önemli olan nispeten yüksek miktarda magnezyum içerir. (Avokado nasıl yenir başlıklı yazımıza da bakabilirsiniz)


5. Fındık, kuruyemişler

Kuruyemişler, beynimizin iyi çalışması için ihtiyaç duyduğu sağlıklı katı ve sıvı yağların yanı sıra temel vitaminler ve mineraller içerir. Cevizdeki omega-3 yağ asitlerinin antiinflamatuar ve antioksidan etkileri, düşünme ve hafızayı geliştirmede büyük umut vaat ediyor.


6. Yapraklı yeşillikler

Lahana gibi yapraklı yeşillikler bunama ve bilişsel gerilemeye karşı koruyan besinler olan E vitamini, karotenoidler ve flavonoidler içerir.Diğer bir faydası da, kırmızı kan hücresi oluşumunda önemli olan doğal bir B9 vitamini formu olan inanılmaz bir folat kaynağı olmalarıdır. Ispanak, pazı ve karahindiba yeşillikleri de mükemmel bir folat kaynağıdır.

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

  1. Uzun ömürlü insanların tükettiği 5 yiyecek
  2. Besin değeri en yüksek 10 yiyecek
  3. Uzun ömürlü Japonların sırrı ve sık yedikleri 5 yiyecek


Benzer Yazılar

Lezzet Logo