Bazı zamanlar sarımsak ile yemek pişirirken sarımsak demetinden küçük sarımsak dişleri çıktığını fark edersiniz. Sadece bir demet minicik diş bulmak için katmanları soyarsın. Belki de gördüğünüzde bir hayal kırıklığı veya kafa karışıklığı dalgası üzerinize çöker - bu sarımsakta bir sorun mu var? Muhtemelen çok büyük dişleri olan sarımsak başlarıyla karşılaşmışsınızdır, diğerlerinin ise sarımsak başlarının içinde sıkıca paketlenmiş çok sayıda küçük dişleri vardır. Ancak, sonunda elde ettiğiniz sarımsak dişlerinin boyutunun hiç de rastgele olmadığı ortaya çıktı.
İki tür sarımsak vardır: yumuşak boyunlu ve sert boyunlu. Usta Bahçıvan ve SproutedGarden'ın Sahibi Karen Gibson, "Her terimdeki 'boyun', gövdeye (veya sapa) ve türün çiçek (tohumlu) üretip üretmediğine atıfta bulunur" diye açıklıyor.
Hardneck sarımsak daha az, daha büyük karanfil içerir. Gibson, "Sert sarımsak ampullerinin ortadaki sapı çevreleyen bir sıra karanfil vardır" diyor. Hardnecks, ucunda bir çiçek oluşturan bir sap olarak bilinen sağlam bir sapa sahiptir. Gibson, "Bu scape yenilebilir bir inceliktir ve sarımsak yetiştiricileri, tıpkı yeşil bir soğan gibi, yemek pişirmek için baharda çiçek oluşmadan önce onu çıkarır" diyor.
Yumuşak boyunlu sarımsak ise bol miktarda küçük karanfil içerir. Gibson, "Bakkal sarımsağı neredeyse her zaman yumuşak sarımsaktır, çünkü nakliyenin zorluklarına daha iyi dayanır ve sert sarımsağa göre daha uzun süre depolar," diyor.
Birçok tarif, yumuşak boyunlu (küçük dişler) veya sert boyunlu (büyük dişler) sarımsak çeşitleri arasında ayrım yapmaz. Bir tarif karanfilin boyutunu değil, yalnızca miktarını belirtebileceğinden, bu durum kafa karışıklığına neden olabilir. Washington, VA'daki Blue Rock'tan Yönetici Aşçı Bin Lu, "Çoğu tarifte sadece karanfil sayılırken ağırlığı hesaba katılmadığından, boyutu aklınızda bulundurun" diyor. Daha küçük dişler, soymak için daha fazla sarımsağınız olabileceği anlamına gelir.
Küçük ve minik karanfillerin bazı tarifler için bir avantajı vardır. Gibson, "Salata sosları veya sadece 1/2 çay kaşığına ihtiyaç duyduğunuz soslar gibi az miktarda sarımsak gerektiren tarifler için uygundurlar" diye açıklıyor Gibson.
Doğrudan bir çiftçiden satın almanın yararı, sarımsak türü ve çeşidi hakkında da soru sorabilmenizdir. Lu, "Mağazada kırpıldıktan (ve) sonra (farkı görmek) oldukça zor" diyor. Bir çiftçi pazarından sarımsak satın almak, her zaman iki türü ayırt etmenin açık veya kolay olacağının garantisi değildir, ancak bazı ipuçları vardır.
Gibson, "Satıcı bitki sapının bir sapını üstüne bıraktıysa... yumuşak boyunlu sarımsağın sapı esnek olurken, sert boyunlu bir sarımsak, dışarı çıkan bir kalem gibi oldukça sağlam olacaktır" diyor.
Başka bir ipucu, sarımsak başını alıp dişlerin boyutunu kontrol etmektir. Gibson, "Bazı hardneck çeşitleri çok büyük sarımsak dişi l üretir ve bu nedenle, soğanın toplamda yalnızca 5 veya 6 dişi olabilir.”
Şunlara da göz atın;