Yaz aylarında pazar tezgahlarındaki yerini alan bamya, sağlık açısından çok faydalı bir besindir. Hem yemek yapımında, hem de salatalarda kullanılan bamya, kurutularak cips olarak da tüketilir. Geniş bir kullanıma sahip olan bamya, yetiştirildiği iklime göre küçük ve büyük boyutlara ayrılır. Bu sebzeyi saksıda veya bahçede yetiştirmek isteyenleri böyle alalım.
Bamya Nasıl Yetiştirilir?
- Öncelikle bamya yetiştiriciliği için kumlu-tınlı toprak kullanılması gerekir.
- Drenaj delikleri olan saksıyı toprakla doldurun ve her saksıya en fazla 3 tane olacak şekilde bamya tohumu yerleştirin.
- Üzerini 2-3 cm toprakla örtün ve ilk can suyunu verin.
- Tohumların daha kolay çimlenmesi için, sulama işlemini püskürtme yöntemiyle yapabilirsiniz.
- Tohumlar çimlenmeye başladığında, toprağı nemli kalacak şekilde sulayın.
- Bamyayı bol güneş alan bir yere konumlandırın. Ancak şiddetli rüzgardan korunmasına da dikkat edin.
- Bitki yukarı doğru büyümeye başladığında, destek çubuğu kullanmayı unutmayın.
- Tüm adımlar doğru uygulandığı takdirde, bamya bitkisi ekimden 60-70 gün sonra meyve vermeye başlar.
- Bamya hasadı, sabahın çok erken saatlerinde elle toplama yöntemiyle yapılmalıdır.
Bamya Ne Zaman Ekilir?
Bamyayı ekmek için, hava sıcaklıklarının en az 15-16 derece olması gerekir. Toprak sıcaklığının da 15 dereceden fazla olması, tohumlardan alacağınız verimi artırır. Bu yüzden bamya ekimi, genellikle ilkbahar aylarında yapılmalıdır.
Saksıdaki bitkiler yeterince büyüdüğünde, dikkatlice bir büyük saksıya geçiş yapabilirsiniz.
Bamya Ne Sıklıkla Sulanmalı?
Bamyadan verim alabilmek için, toprağının nemli kalması gerekir. Sulama sıklığını ayarlamak için, işaret parmağınızı toprağa batırın. Eğer nemliyse, sulama işlemini birkaç gün erteleyebilirsiniz. Eğer toprak kuruysa, sulama işlemini hemen yapmanız gerekir.
Şunlara da göz atın;
- Saksıda marul nasıl yetiştirilir?
- Nane nasıl yetiştirilir?
- Domates nasıl yetiştirilir?
- Kapya biber nasıl yetiştirilir?
- Patates nasıl yetiştirilir?