Ramazanda kilo verebilir miyim ya da nasıl kilo verebilirim? Bu yazımda sizler için bu konuyu ele aldım. Ramazanda orucu sadece kilo vermek için tutmak kesinlikle doğru değildir. Ramazan ayında diğer dönemlerde beslenmediğimiz beslenme şeklimizden çok daha farklı bir beslenme planını ile beslendiğimiz için oldukça özenli davranmalıyız. Beraber bu konuyu detaylıca inceleyelim:
Ramazanda beslenme çok önemlidir, uzun süreli açlıkta kas kaybı yaşanabilir bu sebeple oruç döneminde protein ihtiyacına çok dikkat edilmelidir. Uzun süreli açlıktan dolayı iftar vaktinde kalori alımı artabilir. Ana yemeğe geçmeden önce bir kâse çorba içmek ve 10-15 dakika yemeğe ara vermek kişinin açlık düzeyini indirger ve aşırı yeme ataklarını engeller. Ramazanda basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir. Çünkü basit şekerler kan şekerimizi hızlı yükselteceğinden hem daha çabuk acıkmamızı hem de kaliteli bir enerji yerine boş enerji almamıza neden olurlar.
Orucun kilo vermede işe yaramasının ana nedeni daha az kalori almanıza yardımcı olmasıdır. 2014 tarihli bir araştırmaya göre oruç vücut ağırlığında %3’lük bir azalma, bel çevresinde ise %4-7’lik bir incelme sağlamıştır. Beslenme düzenimiz değiştiği için vücut buna bir tepki verecektir. Bunu vücudumuzda kilo kaybı olarak da görebiliriz. Öte yandan sahurda yağlı ve kalorili yiyeceklerin aşırı tüketimi iftarda hızlı ve aşırı yemek tüketimi yine yemeklerin yüksek yağ ve enerji içermesi posalı yiyeceklerin az tüketimi basit şekerlerin sık sık tercih edilmesi hareketsizlik ve az su tüketimi ile bu durumun tersine çevrilmesi de mümkündür. Yani beslenme düzensizliği size kilo olarak da dönebilir.
Sahur;
20 dakikalık ara verin. Ardından 1 bardak çay içebilirsiniz.
İftar;
5 dakika ara verin.
2 saat ara verin.
Unutmayın beslenme planı kişiye özeldir bu bir örnek plandır, lütfen bir beslenme uzmanına danışarak kendinize özel bir plan oluşturunuz. Hayırlı Ramazanlar….
Yazar:
Dyt. Ezgi Sakar Schoinas
instagram.com/dr.dyt.ezgisakar
Şunlara da göz atın;