Ramazanda iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetleri vardır. Ana yemek ve çorbalara ek olarak kızartma tarifleri de iftar sofralarının aranan lezzetleri arasında yerini alır. Tam da bu yüzden, iftar sofralarında afiyetle yiyebileceğiniz birbirinden farklı kızartma tariflerini sizler için derledik. İşte, iftar sofralarına özel 29 nefis kızartma tarifi:
Patates kızartması hemen hemen herkesin severek tükettiği bir yemektir. Her versiyonu ayrı lezzetli olan patates kızartmasının yeri bir başkadır. Dışı çıtır, içi yumuşak dokusu ile bazen mükemmel bir eşlikçi, bazen ise ana yemek olarak bile tüketilebilir.
Deniz mahsullerinden oluşan bir iftar sofrası hazırlıyorsanız kesinlikle kalamar kızartması yapmalısınız. Marine edilen taze kalamar, una bulanarak kızarır ve tarator ile süper bir uyum yakalar.
Kökeni Birleşik Krallığa dayanan fish and chips, bulamaç kaplı balığın ve patatesin kızartılmasıyla hazırlanır. İlk kez İngiltere'de hazırlanan bu yemek, tartar sos eşliğinde sunulur. Bulamaç kaplı balık yapımında mezgit veya levrek kullanılabilir. İftar sofrasında balık tercih edecekler bu ikili kızartma menüsünü deneyebilir.
Toz tarhana ve tavuk göğsü ile hazırlanan bu yemeği, yağda kızarttıktan sonra pilav eşliğinde sunabilirsiniz. Çıtır çıtır kızaran dış yüzeyi yumuşak tavuk ile sofranızın vazgeçilmez kızartması olacak.
Eğer patlıcanlı ve yoğun tatlı peynirleri seviyorsanız bu tarife bayılacaksınız. Parmesan peyniri ve patlıcan dilimleri ile hazırlanan nefis bir atıştırmalık tarifi. Kızartma usulüyle hazırlanan parmesanlı patlıcanları pilav, makarna gibi yemeklerin yanında sunabilirsiniz.
Sebze kroket, kabak, pırasa, havuç ve patates ile hazırlanan bir köfte çeşididir. Hazırlanan karışıma şekil verildikten sonra una batırılır ve kızartılır. İsteğe göre fırında pişirmek de mümkündür. İsteğinize ve damak tadınıza göre peynir ekleyebilirsiniz.
Mücver, yapımında bol bol sebzelerin kullanıldığı nefis mi nefis bir yemektir. Genellikle ana yemeklerin yanında atıştırmalık olarak sunulur. Mücverin ana malzemesi kabak olsa da, farklı sebzelerle hazırlanan çeşitleri de mevcuttur. Otlu mücver, ıspanak, pazı, pırasa gibi sebzelerle hazırlanmaktadır. Yapımında İzmir tulumu ve beyaz peynir kullanılır. Hazırlanan mücverler, yapışmaz tavada önlü arkalı kızartılır.
Kabak ile hazırlanan başka bir lezzet ile sizlerleyiz. Kabak, peynir, yumurta ve galeta unu ile hazırlanan köftelere bayılacaksınız. Aperatif olarak iftar sofralarınızda size eşlik etmesi için iyi bir tercih.
İftar sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden sigara böreğini taze soğanlı mutlaka denemelisiniz. Lezzetine lezzet katan bu tarif damaklarınızda iz bırakacak.
Orijinali nohut ile yapılan falafelin bezelyeli versiyonunu daha önce duydunuz mu? İftar soflarınıza tadı, lezzeti ve görüntüsü ile çok yakışacak bir lezzet. Malzemeleri ve yapımı ise oldukça basit.
Yer elması kendine has tadı ve aroması ile birçok yemeğin ana malzemesidir. Peki daha önce yer elması cipsi denediniz mi? Çıtır çıtır dokusu ile bu lezzete bayılacaksınız. Yanına dip sos yaparak servis edebilirsiniz.
Ana malzeme olarak patates, börülce, arpa, karabuğday ve soğandan oluşan bu köfteler kızartılarak servis edilir. Lezzetinin yanı sıra içeriği gereği sağlıklı ve doyurucu bir yemektir.
Tavuk eti, biberli ve soğanlı olarak hazırlanan börekler kızartılarak servis edilir. Bu börek doyurucu ve lezzetlidir. Sofralarınızı zenginleştirecek bu lezzeti mutlaka denemelisiniz.
Sosyete mantısı, klasik mantı hamuru ve kıymalı iç harç ile hazırlanır. Kayseri mantısının aksine gül şekli verilerek sarılır ve oldukça büyük bir yapısı vardır. Haşlama yerine kızartma usulüyle pişirilir. Yoğurt ve sos ile birlikte servis edilir.
Balık ile bir iftar sofrası hazırlamak isterseniz, kişniş soslu barbun kızartmasını denemek isteyebilirsiniz. Barbunlar mısır unu, irmik ve tuza bulanarak kızartılır. Kişniş sos ile birlikte servis edilir.
Mantar parçaları ve patates püresi ile hazırlanan bu mücver iftar sofralarınıza çok yakışacak. Mantar ve patates ile hazırlanan mücveri, kaşar peyniri ile zenginleştirebilirsiniz.
Sıcak, akışkan ve lezzetli peynire kim hayır diyebilir? Patatesli mozarella çubuklarını et yemeklerinizin yanına hazırlayabilirsiniz.
Patates kızartması herkesin sevdiği vazgeçilmez lezzetlerden biridir. Beyaz peynir ve çörekotu ile servis edilir.
Paçanga böreği iftarınıza çok yakışacak bir lezzet. Pastırma, biber, domates ile hazırlanan bu lezzet ara sıcak olarak servis edilebilir.
Irok, oruk adı ile de bilinen Mardin usulü içli köftedir. Kızarmış dış bulgur katmanı içerisinde lezzetli harç ile yedikçe yediren ırok köftesi, yenibahar kişniş gibi baharatlarla zenginleştirilebilir.
Patates köftesi, patatesin haşlanıp ezilmesi ile hazırlanır. Ardından kızartılarak servis edilir. Baharatlar ve çeşitli soslar ile lezzetlendirebilirsiniz.
Kereviz genellikle çorba ve zeytinyağlılarda kullanılan bir sebzedir. Ancak bu aromatik sebzeyi bir de kızartarak deneyin. Panelenen kerevizler yağda kızartılarak servis edilir.
Çok az yağ kullanarak hava fritözünde tatlı patates kızartması yapabilirsiniz. Daha sonra lezzeti artırmak için tatlı kırmızı biber, Cajun veya barbekü çeşnilerini ekleyebilirsiniz.
Yemeklerinizin yanına çok yakışacak lezzetli, pratik ve nefis dip sos eşliğinde çiçek soğan hazırlayabilrsiniz. Özellikle et ve köfte yemeklerinin yanında uyumlu olacaktır.
Amerika'nın Alabama eyaletine özgü yeşil domates kızartmasının yapımı oldukça basittir. Farklı bir kızartma lezzeti arıyosanız yeşil domates kızartmasını deneyebilirsiniz.
Davet sofralarında sık sık yer verilen kızarmış mozzarella topları, yalnızca 5 malzeme ile hazırlanır. Yağda kızartılan mozzarella topları, ana yemeklerin yanında servis edilir.
Balık köftesi için genellikle kılıç, sardalya veya morina balığı kullanılır. İçeriğinde magnezyum, selenyum ve potasyum gibi mineraller barındırır. Kızartılarak pişirilir ve sıcakken servis edilir.
Lezzetli oeynirlerin karışımı ile hazırlanan peynir topları tarhanalı harca bulanarak kızartılır. Kızaran tarhanalı peynir topları sıcakken servis edilir.
Bal kabağı, lor peyniri ve dereotu ile hazırlanan mücveri, yoğurt eşliğinde sunabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;