Balık, gezegendeki en sağlıklı yiyecekler arasındadır. Protein ve D vitamini gibi önemli besinlerle yüklüdür. Balık aynı zamanda vücudunuz ve beyniniz için inanılmaz derecede önemli olan harika bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. İşte araştırmalarla desteklenen balık yemenin sağlığa 11 faydası.
Balık, çoğu insanın eksik olduğu birçok besinle doludur. Buna yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahildir. Yağlı türler bazen en sağlıklı olarak kabul edilir. Bunun nedeni, somon, alabalık, sardalye, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıkların yağ bazlı besinlerde daha yüksek olmasıdır. Bu, birçok insanın eksik olduğu yağda çözünen bir besin olan D vitamini içerir. Yağlı balıklar ayrıca optimal vücut ve beyin işlevi için çok önemli olan ve birçok hastalık riskinin azalmasıyla güçlü bir şekilde bağlantılı olan omega-3 yağ asitlerine de sahiptir. Omega-3 gereksinimlerinizi karşılamak için haftada en az bir veya iki kez yağlı balık yemeniz önerilir.
Kalp krizi ve felç, dünyadaki erken ölümün en yaygın iki nedenidir. Balık, yiyebileceğiniz en kalp-sağlıklı yiyeceklerden biri olarak kabul edilir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, birçok büyük gözlemsel çalışma, düzenli olarak balık yiyen kişilerin kalp krizi, felç ve kalp hastalığından ölüm riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor.
Omega-3 yağ asitleri büyüme ve gelişme için gereklidir. Omega-3 yağ dokosaheksaenoik asit (DHA), beyin ve göz gelişimi için özellikle önemlidir. Bu nedenle, hamile ve emziren kadınların yeterince omega-3 yağ asitleri tüketmeleri önerilir. Bununla birlikte, bazı balıklar, beyin gelişim problemleriyle bağlantılı olan cıva bakımından yüksektir. Bu nedenle hamile kadınlar, yalnızca somon, sardalya ve alabalık gibi düşük civalı balıkları yemelidir ve haftada 340 gram fazla olmamalıdır. Fetüse zarar verebilecek mikroorganizmalar içerebileceğinden çiğ ve pişmemiş balıklardan da kaçınmalıdırlar.
Beyin işleviniz genellikle yaşlanmayla birlikte azalır. Hafif zihinsel gerileme normal olmakla birlikte, Alzheimer hastalığı gibi ciddi nörodejeneratif rahatsızlıklar da mevcuttur. Birçok gözlemsel çalışma, daha fazla balık yiyen insanların daha yavaş zihinsel gerileme oranlarına sahip olduğunu gösteriyor.
Depresyon yaygın bir zihinsel durumdur. Düşük ruh hali, üzüntü, azalan enerji ve hayata ve faaliyetlere ilgi kaybı ile karakterizedir. Neredeyse kalp hastalığı veya obezite kadar tartışılmasa da, depresyon şu anda dünyanın en büyük sağlık sorunlarından biridir. Araştırmalar, düzenli olarak balık yiyen kişilerin depresyona girme olasılığının çok daha düşük olduğunu bulmuştur. Çok sayıda kontrollü çalışma, omega-3 yağ asitlerinin depresyonla savaşabileceğini ve antidepresan ilaçların etkinliğini önemli ölçüde artırabileceğini de ortaya koyuyor. Balık ve omega-3 yağ asitleri, bipolar bozukluk gibi diğer zihinsel durumlara da yardımcı olabilir.
D vitamini vücudunuzda bir steroid hormonu gibi işlev görür. Balık ve balık ürünleri en iyi D vitamini kaynakları arasındadır. Somon balığı gibi yağlı balıklar en yüksek miktarda içerir. 110 gram pişmiş somon, önerilen D vitamini alımının yaklaşık %100’ünü karşılar. Fazla güneş almıyorsanız ve düzenli olarak yağlı balık yemiyorsanız, D vitamini takviyesi almayı düşünebilirsiniz. Doktorunuza danışarak, kan değerlerinizi kontrol ettirebilirsiniz.
Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminiz yanlışlıkla sağlıklı vücut dokularına saldırdığında ve yok ettiğinde ortaya çıkar. Birkaç çalışma, omega-3 veya balık yağı alımını çocuklarda tip 1 diyabet riskinin azalmasıyla ve yetişkinlerde bir tür otoimmün diyabetle ilişkilendiriyor. Balık ve balık yağlarındaki omega-3 yağ asitleri ve D vitamini sorumlu olabilir. Bazı uzmanlar, balık alımının romatoid artrit ve multipl skleroz riskinizi azaltabileceğine inanıyor.
Astım, solunum yollarınızın kronik iltihabı ile karakterize yaygın bir hastalıktır. Araştırmalar, düzenli balık tüketiminin çocuklarda %24 daha düşük astım riskiyle bağlantılı olduğunu, ancak yetişkinlerde önemli bir etki bulunmadığını gösteriyor.
Yaşa bağlı görme bozukluğunu, çoğunlukla yaşlı yetişkinleri etkileyen görme bozukluğu ve körlüğün önde gelen nedenidir. Bazı kanıtlar, balık ve omega-3 yağ asitlerinin bu hastalığa karşı koruma sağlayabileceğini düşündürmektedir. Bir çalışmada, düzenli balık alımı kadınlarda %42 daha düşük görme bozukluğu ile bağlantılı olduğunu buldu.
Uyku bozuklukları dünya çapında inanılmaz derecede yaygın hale geldi. Mavi ışığa daha fazla maruz kalma bir rol oynayabilir, ancak bazı araştırmacılar D vitamini eksikliğinin de söz konusu olabileceğine inanmaktadır.
Balık lezzetli ve hazırlaması kolaydır. Bu nedenle, onu diyetinize dahil etmek nispeten kolay olmalıdır. Haftada bir veya iki kez balık yemek, faydalarından yararlanmak için yeterli kabul edilir. Mümkünse, çiftlikte yetiştirilmek yerine vahşi yakalanmış balıkları seçin. Yabani balıklar daha fazla omega-3'e sahip olma eğilimindedir. Balıklar fırınlanabilir, kızartılabilir, haşlanabilir ya da kurutularak tüketilebilir.
Şunlara da göz atın;