Aydın ilinin en büyük ilçesi Efeler’de denemeniz gereken lezzetler ve mutlaka uğramanız gereken restoranları Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay lezzet.com.tr için anlattı.
Mehmet Fatih Atay (Efeler Belediye Başkanı) ve Lezzet Online Yayın Yönetmeni Başak Okşak
Efeler’de gastronomi kültürünün gelişmesi için neler yapıyorsunuz?
Çok önceden planladığımız gastronomi şenliğini gerçekleştirdik. (Efeler Gastronomi Festivali) Başka festivaller de yapacağız, onları da planlıyoruz. Yemek kültürünün hem yerel bazda hem de farklı yönleriyle görülmesini istiyorum. Burada bir aşçılık okulumuz var. Belediye içerisindeki bir binada 20 ocaklı bir alan yarattık. Öğrenciler orada staj yapılabilecek. Buraya bazen Meksika yemeklerini öğretecek bir şef bazen de başka kültürlerden yemekler yapacak şefler getirerek yemekler yapılmasını, halkın da bunları deneyimlemesini istiyorum.
Buradaki coğrafi işaretli ürünler nelerdir?
Kestane, incir, dalgan (ısırgan otu), arapsaçı, pancar otu, zeytin.
Bölgedeki otların mutfağınızdaki yeri nasıl?
Otlar bizim ana yemeğimiz. Mesela o otları zeytinyağında kızartıp üzerine yumurta kırmak çok lezzetli olur. Biz zeytinyağlı ve otlu yemeklere ağırlık veriyoruz. Hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli.
Kabak tatlısı
Aydın’ın mutlaka denenmesi gereken lezzetleri nelerdir?
Bence en lezzetlileri; kapama, yuvarlama, enginar, şevketi bostan, kabak tatlısı. Bir de söylediğimiz gibi otlar. Zeytinyağının mutfağımızdaki önemi de çok büyük. İncirimiz de çok lezzetlidir. Bu bölgede yıllık toplam 30 milyon enginar üretiliyor. Bunun dışında kestane çok lezzetlidir. İleride kestane şekeri de üretmeyi planlıyorum.
Yerli üreticiyi desteklemek için neler yapıyorsunuz?
Yalnızca kadınların çalıştığı bir fabrikamız var, orada enginar ve şevketi bostan üretiliyor. Bu fabrikayı da kadın girişimini desteklemek için açmıştık.
Isırgan mücver, Sarıoğlu Restoran
Efeler’e gelenler hangi restoranlara gitmeliler?
Sevgi Yolu üzerindeki tüm lokantalar,
Sarıoğlu, Kuruluş 1926, (Türkiye'nin ilk un fabrikası burasıymış ve restore edilerek restoran haline getirilmiş)
Hacıbaba (Yüz yıllık bir restoran)
Yazar:
Başak Okşak