Anavatanı Orta Meksika olan avokado, ülkemizde son yıllarda çok popüler olan bir meyvedir. Defnegiller familyasına ait bir bitki olan avokado, genellikle salata ve tatlı yapımında kullanılır. Ayrıca sandviç, makarna gibi tariflerde de kendine yer bulur. Kalori değeri düşük olduğu için, diyet listelerinin vazgeçilmezlerindendir. Ülkemizde yetişen avokado çeşitleri; hass, zutano, ettinger, bacon ve fuerte avokadosudur. Bu çeşitler boyut, renk ve lezzet bakımından farklılıklar gösterir. Peki, en iyi avokado nasıl seçilir? İşte, avokado seçerken dikkat etmeniz gerekenler:
En İyi Avokado Nasıl Anlaşılır?
İyi bir avokado alabilmek için öncelikle hangi avokado çeşidini alacağınıza karar vermeniz gerekir. Avokadonun çeşidini anlayabilmek için görünüm, boyut ve renk gibi unsurlara dikkat edebilirsiniz.
Görünüşü:
Avokado çeşitleri mevsimlerin farklı zamanlarında toplanır. Bu yüzden mevsimin en lezzetli avokadolarını almak için bu çeşitlere dikkat etmek gerekir;
Boyutu ve şekli:
Olgun avokado, çeşidine bağlı olarak farklı bir boyut ve şekil kazanır.
Avokadonun rengi:
Avokadonun rengi de çeşidi hakkında bilgi veren unsurlardandır. Çeşidine göre avokado renkleri şu şekildedir;
Avokado Nasıl Seçilir?
Avokadonun üzerinde koyu lekeler ve çürükler varsa, bu durum avokadonun fazla olgunlaşmış olduğunu gösterebilir. Düzgün olmayan ve üzerinde lekeler bulunan avokadolar, fazla olgunlaşmış, bozulmuş veya zarar görmüş olabilir. Bu yüzden farklı bir avokado seçmeye özen gösterin.
Avokadonun olgun olup olmadığını anlamak için, mutlaka sertliğini kontrol edin. Meyveyi doğrudan avcunuzun içine alın. Hafifçe avcunuzu sıkın. Avokado olgunsa, dış yüzeyi esneme sağlar. Bastırdığınız noktalar içeri doğru esner ve sonra eski haline döner. Avokado aşırı yumuşaksa, bu durum fazla olgunlaştığını gösterir. Eğer sertse henüz olgunlaşmamış demektir.
Avokadoyu kulağınızın yakınına getirerek hafifçe sallayın ve içindeki tıkırtıyı dinleyin. Eğer sallama sesi duyuyorsanız, muhtemelen avokado fazla olgundur. Avokado olgunlaştıkça çekirdeği etli kısımdan ayrılır. Bu da salladığınızda daha fazla ses çıkartmasına neden olur.
Avokadonun olgun olup olmadığını gösteren yöntemlerden biri de sapıdır. Baş ve işaret parmağınızla avokadonun sapını tutun. Hızlı bir şekilde dışarı doğru çekin. Eğer avokadonun sapı sorunsuz bir şekilde kopuyorsa, yeterince olgunlaşmış demektir. Eğer sapı kopmuyorsa, henüz olgunlaşmamıştır ve yenmeye hazır değildir.
Avokadonun sapını koparttıktan sonra, altındaki renge dikkatlice bakın. Avokado, kahverengi veya açık sarıysa henüz ideal biçimde olgunlaşmamıştır. Sapın altındaki avokadonun rengi koyu kahverengiyse, fazla olgunlaşmış olabilir.
Avokado Nasıl Olgunlaştırılır?
Eğer tüm dikkatlerinize rağmen olgunlaşmamış bir avokado aldıysanız, mutfak tezgahında veya buzdolabında bekleterek olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz. Avokadonun hızlı bir şekilde olgunlaşması için, ortadan ikiye bölün. İçindeki etli kısmın üzerine, fırça yardımıyla limon suyu sürün. İkiye böldüğünüz avokadoyu, tekrar bir araya getirin ve streç film ile hava almayacak şekilde sarın. Birleştirdiğiniz avokadoyu, buzdolabında 2-3 gün bekletin. Avokadoları çok yumuşak ve kahverengine dönmeden tüketin.
Şunlara da göz atın;