Diyet listelerinde sık sık yer verilen avokado, eski zamanlara göre daha çok tüketiliyor. Özellikle sağlıklı beslenmek isteyenler tarafından mutfaklara konuk olan avokadoyu, kararmadan tüketmek için bazı saklama koşulları var. Avokado gün geçtikçe kararmasın ve yumuşamasın diyorsanız, doğru saklama yöntemlerini bilmenizde fayda var. Peki, avokado nasıl saklanır, avokado kesildikten sonra kaç günde tüketilmelidir? İşte, avokadoyu doğru saklama yöntemleri:
Not: Avokado ile yapabileceğiniz farklı tatlar arıyorsanız, avokadolu tarifler sayfamıza mutlaka göz atın.
Avokado Nasıl Saklanır?
Avokadoyu saklarken dikkat edilmesi gereken nokta, olgunluk seviyesidir. Ham avokado ile olgun avokadolar aynı şekilde saklanmamalıdır.
Avokadoyu aldınız, ancak henüz yenmeyecek kadar sertse, bu avokadonun ham olduğunu gösterir. Ham avokadoları oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Ancak birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin. Aksi takdirde avokadolar daha kısa sürede olgunlaşır ve yumuşamaya başlar. Ham avokadoyu hemen tüketmeyecekseniz, streç film ile sararak buzdolabına kaldırabilirsiniz. Avokadoyu tüketmeden 2 gün önce buzdolabından çıkartarak olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz.
olgun avokadolar mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir. Ancak eğer çok fazla aldıysanız veya hemen tüketemeyecekseniz, bütün bir halde buzdolabına koyabilirsiniz. Avokado, soğuğa alışık bir meyve olmadığı için buzdolabında bekletseniz de 2-3 gün içinde tüketmenizde fayda var.
Kesilmiş avokadoyu saklarken dikkat edilmesi gereken nokta; Çekirdeği çıkartmamaktır. Avokadoyu ikiye böldükten sonra çekirdeksiz kısmını tüketin. Çekirdekli kısmı saklamak için daha uygundur. Kesilmiş avokadoyu saklamak için, avokadonun iç kısmına (çekirdeğin yanlarına) limon suyu sürün. Ardından streç film ile hava almayacak şekilde sarın ve buzdolabına kaldırın.
Kesilmiş avokadoyu saklamak için bir diğer yöntem de saklama kaplarıdır. Ancak yine çekirdekli kısmı saklamanız gerekir. Saklama kabına kabın yarısını geçecek şekilde su doldurun. Avokadonun çekirdeği suya bakacak şekilde saklama kabına yerleştirin. (Avokado kabın tabanına değmemeli.) Saklama kabının kapağını kapatarak buzdolabına kaldırın. Bu şekilde 2-3 gün boyunca avokadoyu kararmadan saklayabilirsiniz.
Avokadoyu buzlukta saklamak için püre haline getirmek gerekir. Bunun için avokadoyu ikiye bölün ve çekirdeğini çıkartın. Kaşık yardımıyla içini bir kaba boşaltın. Avokadoyu çatalla ezerek püre haline getirin. Avokado püresine limon suyu ekleyin ve kapağını hava almayacak şekilde kapatın. Bu yöntemle avokado püresini buzlukta 3-4 ay kadar muhafaza edebilirsiniz.
Ham avokadoları olgunlaştırmak için, meyve kasesine elma, muz ve avokadoları koyun. Meyveler oda sıcaklığında bekletilirken etilen gazı yayar. Bu gaz sayesinde birbirine değen meyveler daha çabuk olgunlaşır.
Avokadonun farklı çeşitleri mevcuttur. Hass avokado, dışı pütürlü bir avokado çeşididir ve sadece Hass avokadolar renk değiştirir. Hass avokadonun rengi yeşilse olgunlaşmamış, siyahsa olgunlaşmış demektir. Diğer avokadolara gelince, bunu anlamak için avokadoyu elinize alarak hafifçe bastırmanız gerekir. Eğer hafif yumuşaklık varsa, bastırdığınızda eski haline dönüyorsa olgunlaşmış demektir. Avokadonun çok yumuşak olması için fazla olgunlaştığını gösterir.
Uygulayabileceğiniz diğer test ise, çekirdek testidir. Avokadoyu hafifçe salladığınızda içindeki çekirdeğin oynadığını hissediyorsanız, bu avokadonun olgunlaştığını gösterir.
Şunlara da göz atın;