Hem genel ev temizliği, hem de mutfak temizliği büyük ölçüde zaman alan uğraştırıcı bir uğraş. Fakat püf noktalarına dikkat ederek temizlik yaptığınız zaman işinizin ne kadar kolaylaştığını fark edebilirsiniz. Peki, sosyal medyada sık sık paylaşılan tüm tüyolara inanmalı mıyız? Aslında temizlikle ilgili paylaşılan ve şehir efsanesi olmayan birçok bilgi var. İşte, aslında hiçbir işe yaramayan temizlik tüyoları:
Araba cilasının yağ lekelerini çıkarma konusunda çok etkili olduğunu duyduysanız, bir hata yapıyor olabilirsiniz. Çünkü araba cilası zehirli ve kolayca alev alabilen bir yapıya sahip. Eğer yağ lekesi olmasın diye ocağa araba cilası sürerseniz, bir anda her yerin alev aldığını görebilirsiniz.
Karbonat ve sirke, temizlik alanında yaygın olarak kullanılır. Bu iki malzeme, tek tek kullanıldığında büyük ölçüde işe yarasa da, birlikte kullanıldığında etkilerini kaybedebilir. Karbonat alkali, sirke ise asidik bir malzeme olduğu için karıştırıldığında etkileri sıfırlanır. Örneğin karbonat ve sirkeyi lavabonuzu açmak için kullanacaksanız, ayrı ayrı kullanmanız daha faydalı olacaktır.
Çamaşır makinesinin içine ağız gargarası koyarsanız, çamaşırlarınız daha temiz olur diye yaygın bir inanış var. Ancak bu ne yazık ki doğru değil.
Kıyafetlerin renginin solmasını önlemek için, çamaşır suyuna tuz eklemeniz gerektiğini söyleyenler var. Ancak bu yöntem, eğer kumaş çok renkli değilse faydasızdır. Çünkü kıyafetlerin renklerinin solması, suyun kireç oranına, kıyafetin üzerindeki lekelere ve yıkama sıklığına göre değişir.
Toplumda yayılan yanlış bilgilerden biri de, çamaşır kurutucusunu havalandırmaya koyduğunuzda evin güzel kokacağıdır. Aslında havalandırma, evdeki kötü kokuları içeri çekmeyi sağlar. Havalandırmanın önünü kapatmak, hava akışını kesmenize ve içerideki kötü havanın yeterince temizlenmemesine neden olur.
Mısır nişastası, özellikle yağ lekeleri ve halıdaki lekeleri çıkarma konusunda çok etkilidir. Ancak konu ütü yanıkları olduğunda, sınıfta kalan yöntemlerden biridir. Bunun yerine ütü yanığı olan kıyafetlerinize leke çıkarıcı uygulamayı düşünebilirsiniz.
İçeriğinde bulunan melamin köpüğü sayesinde zorlu lekeleri çıkaran silgi (sihirli) sünger, konu tuvalet olduğunda ne yazık ki işe yaramıyor. Tuvaletteki pas ve kireç lekelerini çıkarmayan bu süngeri, diğer lekeleri çıkarmak için kullanabilirsiniz. Pas ve kireçler için ise kireç sökücü deterjanlar kullanmanız gerekir.
Ahşap mobilyaları çayla temizleyip daha parlak görüneceğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Çay, yapısı sebebiyle mobilyalarda leke bırakıyor. Bu da özellikle ahşap mobilyaların daha fazla kirlenmesine sebep olabiliyor. Bu yüzden mobilyaları parlatmak için limon suyu veya zeytinyağ�� kullanmayı deneyebilirsiniz.
Eğer temizlik malzemelerini birbiriyle karıştırınca daha etkili olduğunu düşünüyorsanız, bu düşünceyi bir kenara bırakmanın tam zamanı. Temizlik malzemeleri kimyasal içerikleri sebebiyle sağlık açısından zararlıdır. Özellikle çamaşır suyunu herhangi bir temizlik malzemesiyle karıştırmak, solunum güçlüğü, ölüm gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden kimyasal madde içeren hiçbir temizlik malzemesini, bir diğeriyle karıştırmayın.
Şunlara da göz atın;