11 ayın sultanı Ramazan ayında bu sene hem dini ibadetimizi gerçekleştirip, hem de sağlıklı beslenmek mümkün. Gelin bu sene Ramazan ayını hem bağırsak sistemini onarmak, hem bağışıklığımızı güçlendirmek hem de şişkinlik ve ödemlerimizden kurtulmak için sağlıklı tariflerle geçirelim. İşte, sahur için 10 diyet tarif:
Malzemeler;
Yapılışı: Muzu ezin. Tüm malzemeleri karıştırıp krep tavasında pişirin.
Malzemeler;
Yapılışı: Sebzeleri jülyen doğrayın. Zeytinyağında kavurun. üzerine yumurtayı ve tohumları ekleyip pişirin.
Malzemeler;
Yapılışı: Tüm malzemeleri karıştırın. Zeytinyağı eklenmiş tavaya 1 kepçe kadar alarak pişirin. Karışımın hepsini bu şekilde pişirin. Sebzeleri ayrı bir tavada hafif kavurun. kreplerin içerisine koyarak servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Badem sütünü ısıtın yulaf ezmesini pişirin. Daha sonra ocaktan alıp chia tohumunu ekleyin 10 dakika bekleyip diğer malzemeleri ekleyin ve afiyetle tüketin.
Malzemeler;
Yapılışı: Fırını 180 derecede ısıtın. 12'li muffin kalıbını tereyağı ile iyice yağlayın. Cevizleri kabaca doğrayın. Yeşil soğanları ince ince dilimleyin . Közlenmiş kırmızı biberleri küp küp doğruyoruz. Orta boy bir kapta yumurtaları, sütü, sarımsak tozunu, füme kırmızı biberi, koşer tuzu ve birkaç öğütülmüş karabiberi birlikte çırpın. Karışımı muffin kaplarına eşit olarak paylaştırın (yarısına kadar doldurun). Rendelenmiş Parmesan peynirini her bardağa eşit şekilde serpin. Ardından yeşil soğanları ve ardından kırmızı biberleri ekleyin. Bardaklar arasında eşit olarak bölünmüş cevizleri ekleyerek bitirin. Altın kahverengi olana ve şişene kadar 20 ila 25 dakika pişirin. (Fırından çıkardığınızda hemen sönmeye başlayacaklar ve soğudukça sönmeye devam edecekler.) 5 dakika kalıpta soğumaya bırakın ve sonra çıkarın. Hemen yiyin, 4 güne kadar buzdolabında saklayın veya 3 aya kadar dondurun. Hareket halindeyken kahvaltı veya öğle yemeği olarak harika çalışırlar ve oda sıcaklığında veya soğukta iyidirler. (Yeniden ısıtılmaları gerekmez).
Malzemeler;
Yapılışı: Büyük bir tavada ıspanağı ve suyu orta ateşte yumuşayana kadar pişirin. Ispanakların fazla suyunu süzdürün ve hamurda kullanmak üzere bir kenara ayırın. Ispanağı bir mutfak robotuna (veya karıştırıcıya) yerleştirin ve pürüzsüz olana kadar işleyin. Un, kabartma tozu, sıvı yağ ve tuzu ekleyin. Ufalanana kadar karıştırın. Pürüzsüz bir hamur oluşana kadar ıspanağın pişirilmesinden kalan suyu gerektiği kadar yavaş ekleyin. Hamuru eşit parçalara bölün, ardından merdane veya oklava ile tortilla boyutunda açın. Orta ateşte ocakta bir tavada birer birer ısıtın. Kabarmaya başlayana veya altın noktalar görünene kadar her iki tarafta kızartın. İçerisine peynir ekleyerek tüketin.
Malzemeler;
Yapılışı: Fırını 180 derecede ısıtın. Fırın kabını yağlayın. Ispanağı yıkayın suyunu sıkın. Büyük bir kapta, yumurtaları çırpın. Daha sonra kekik, tuz, sarımsak tozu, süzme peynir, rendelenmiş parmesan peyniri, ıspanak ve közlenmiş kırmızı biberi ilave edin. İsterseniz birkaç öğütülmüş taze çekilmiş karabiber ekleyin. Yumurta karışımını hazırlanan turta tabağına dökün. Üstüne birkaç yemek kaşığı ilave doğranmış közlenmiş kırmızı biber serpin. Karışımı fırın tepsisine ekleyin üzeri kızarana kadar 25 ila 30 dakika pişirin. Servis yapmadan önce en az 15 dakika dinlenmeye bırakın.
Malzemeler;
Yapılışı: Yumurtanın sarısını ve beyazını ayırın. Beyazını kabartma tozu ekleyip sert kıvam alana kadar çırpın. Sarısı ile labne peynirini çırpıp beyazı ile spatula yardımı ile karıştırın. Yağlı kağıdı tepsiye serip 4 parçaya ayırın öncede ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin. İçerisine kaşar peynirini ekleyip tüketin.
Malzemeler;
Yapılışı: Yumurtanın akı ve sarısını ayıralım. Sarısı üzerine kullanılacak. Yoğurt, yumurta akı, tereyağı karıştıralım. Daha sonra karabuğday unu, mısır unu, tuz ve kabartma tozunu ekleyerek kıvam alana kadar yoğuralım. Çok güzel kıvam alan bir hamur, unu yavaş yavaş eklerseniz rahatlıkla toparlayabilirsiniz. Tercihe bağlı dereotunu da ekleyip yoğuralım. Hazırladığımız hamurdan cevizden biraz büyük parçalar alarak elimizle yuvarlayalım veya istenilen şekil verilebilir. Üzerine yumurta sarısı sürelim, susam veya çörek otu serperek 180 dereceli fırında 25 dk pişirelim. Bu ölçülerle gördüğünüz büyüklükte 12 poğaça hazırladım, daha küçük yaparsanız pişme süresi de kısalacaktır, kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Fırından alındıktan sonra servis yapılır. Afiyetle yiyin.
Malzemeler;
Yapılışı: Hepsini blenderdan geçirip tüketin.
Yazar:
Uzm. Dyt. Ezgi Dilan
Şunlara da göz atın;