Ramazan ayında sağlıklı bir şekilde oruç tutulması için sahurun atlanmaması ve sahurda doğru, sağlıklı ve dengeli bir menünün tercih edilmesi tüm uzmanların ortak önerisi. Sahurda eğer ağır yemekler tercih edilirse gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme ve kilo alma riski artmaktadır. Sahurda yanlış tercihler ise gün içinde daha çok susama ya da daha çok acıkma ile sonuçlanabilir.
Sağlık Bakanlığı sahur menüsü için "süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan" oluşan bir menüyü öneriyor. Gün içinde acıkma hissi fazla olanların ise midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketebileceği belirtiliyor. Sahurda ağır yemekler, aşırı yağlı, tuzlu yiyecekler ve hamur işlerinden uzak durulması ise bir diğer öneri.
Peki, sahurda muz tüketilmeli mi? Tabi ki, burada bahsedilen tek başın muzun tüketimi değil. Yani, tek başına muz ile sahur yapmak sağlıklı olmayacaktır. Aynı şekilde şeker hastalığı gibi herhangi bir rahatsızlığınız varsa bu soruyu mutlaka doktorunuza danışmak önemlidir. Çünkü her bünye farklıdır. Peki, genel sahur sofrasında muza yer verilir mi? Bu konuda Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan şunları söylüyor:
Şunlara da göz atın;