Akşamdan kalan yemekleri, doğru bir şekilde saklamadığınızda tadında değişiklikler olabiliyor. Özellikle bu yemekler oda sıcaklığında bekletilirse, gıda zehirlenmesine yol açabiliyor. Bu gibi durumlardan korunmak, artan yemekleri lezzetini kaybetmeden tüketmek için birbirinden etkili yöntemler var. Yemek çeşidine göre saklama koşullarını ve artan yemeklerin genel olarak nasıl saklanması gerektiğini sizlerle paylaşacağız. Pişmiş yemek nasıl saklanır? Artan yemekler nasıl ısıtılır ve ne kadar süre dayanır? İşte, artan yemekleri saklamak için en etkili ve basit yollar:
Artan Yemekler Nasıl Saklanır?
Çorbaları, emaye tencerelerde saklayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, oda sıcaklığında bekletmemektir. Oda sıcaklığında bekleyen yemekler 2 saat sonra bakteri üretmeye başlar. Bu yüzden çorbaları tencereye koyup kapağını kapatın ve buzdolabında muhafaza edin. Çorbayı ısıtmadan önce içerisine bir miktar su ekleyin. Ardından kısık ateşte ısıtabilirsiniz.
Sulu yemekler, ağzı kapalı kaplarda buzdolabında 4 güne kadar muhafaza edilebilir. Sulu et yemekleri nasıl saklanır? diye merak edenler için, ağzı kapalı kapları öneriyoruz. Konserveler, etin bakteri oluşmasına yol açabilir. Bu yüzden cam veya plastik kaplar saklama için daha uygundur.
Köfte, et, ızgara ve kızartmalar nasıl saklanmalı? Bu yemekler, hava almayan kaplara koyarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Daha uzun süre saklamak için, dondurucuya atmanız gerekir. Köfteleri tekrar ısıtmak için, bir tencereye 1/4 çay bardağı su ekleyin. Köfteleri tencerenin içerisine yerleştirin. Suyunu çekip cızırdayana kadar kısık ateşte pişirin. Et ve sebze yemeklerini ise ısıya dayanıklı kaplara koyarak önceden ısıtılmış fırında pişirebilirsiniz.
Artan pilav nasıl saklanır? Pilav, diğer besinlerde olduğu gibi hava almayan kap veya tencerelerde muhafaza edilebilir. Buzdolabında bekleyen pilav, suyunu çeker ve kurumaya başlar. Bu yüzden pilavı tekrar ısıtmadan önce içerisine az miktarda su ekleyin.
Yeşillik içeren salataların fazla bekletilmesi önerilmemektedir. Özellikle içinde domates olan salatalar, suyunu kısa sürede salar. Bu yüzden en kısa sürede tüketilmesi gerekir. Bunun dışında yoğurtlu salatalar, özellikle içinde sarımsak varsa hava almayan kaplarda 3-4 güne kadar saklanabilir. Salatalar da, mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir.
Peynir, ıspanak, kıyma gibi iç harcı olmayan hamur işlerini, oda sıcaklığında 3-4 güne kadar saklayabilirsiniz. Fakat iç harcı olanları, özellikle kıymalı hamur işlerini, oda sıcaklığında en fazla 1 gün bekletmeli, ardından buzdolabında saklamalısınız. Hamur işlerini, önceden ısıtılmış fırında tekrardan ısıtabilirsiniz. Bunun dışında börekleri ve poğaça hamurunu, pişirmeden önce hava almayacak şekilde dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Kekleri oda sıcaklığında 3-4 gün saklayabilirsiniz. Bayatlamasını önlemek için hava almayan buzdolabı poşetlerine koyabilir veya kek tabağının üzerini kapatabilirsiniz. Fakat kremaları pastaları mutlaka buzdolabında saklamanız gerekir. Özellikle meyveli pastaları en kısa sürede tüketmeye özen gösterin. Meyveler zaman geçtikçe suyunu saldığı için, pastanın tadı bozulacaktır.
Kurabiyeleri oda sıcaklığında 5-6 gün saklayabilirsiniz. Ancak 3-4 günden sonra bayatlamaya başlayabilirler. Bu yüzden üzerini hava almayacak şekilde kapatarak, taze kalmalarını sağlayabilirsiniz.
Artan sosları oda sıcaklığında olabildiğince az tutun. Sosları buzdolabında 5 güne kadar muhafaza edebilirsiniz. Donan sosları, tekrar kullanmadan önce içerisine bir miktar su ekleyerek daha kıvamlı olmasını sağlayabilirsiniz.
Not: Besinleri saklama süreleri ortalama olarak verilmiştir. Yemeğin içerisinde kullanılan malzemelere göre sürede değişiklikler olabilir.
Artan Yemekler Nasıl Isıtılır?
Şunlara da göz atın;