Glüten buğday ve çavdar dahil birçok tam tahılda bulunur. Glüten, gıdaların şeklini korumasına yardımcı olmak için yapıştırıcı gibi çalışan bir protein grubudur. Bazı insanlarda çölyak hastalığı olarak bilinen bir durum olan ince bağırsak iltihabına neden olur. Çölyak hastalığı olmayan ancak glüteni yedikten sonra hala semptomlar yaşayan kişilerde çölyak dışı glüten duyarlılığı olabilir. Arpa bir tahıl tanesidir ve çim ailesinin bir üyesidir. Arpanın başlıca kullanımı hayvan yemi ve malt sanayiidir. Ancak arpa unundan yapılan ekmek, irmik, hamur işi, çorba ve kahveler, mutfaklarda yaygın kullanımını gösterir.
Arpa, glüten içeren bir besindir. Yaklaşık %5-8 oranında glüten içerdiği için, çölyak hastaları ve glüten hassasiyeti olan kişiler tarafından tüketilmemelidir. Arpa, gıdalardaki etiketlerde yalnızca ''arpa'' olarak belirtilmez. Herhangi bir besin alırken, etiketinde arpa unu, maltlı arpa unu, arpa aroması, malt aroması, malt özü, maltoz, dekstrimaltoz gibi ibareler varsa, bu besinin glüten içerdiğini anlayabilirsiniz. Çölyak hastaları ve glüten hassasiyeti olan kişiler, arpa ve benzeri ürünleri tükettiğinde bir takım semptomlar gelişir. Şişkinlik, mide ağrısı, karın ağrısı, ishal ve kusma gibi belirtiler, çölyak hastalarının glüten tüketiminden hemen sonra oluşabilir. Bu kişiler glüteni tamamen hayatından çıkartmalı ve uzman doktorun önerisiyle yeni bir beslenme planı oluşturmalıdır.
Glütensiz besleniyorsanız, arpayı beslenmenizden çıkarmanız gerekir. Ancak tam tahılların hepsinden vazgeçmek zorunda değilsiniz. Karabuğday, mısır, darı, kinoa, doğal yulaf, yabani pirinç, tef ve sorgum glüten içermeyen tam tahıllardır. Bu besinleri beslenmenize ekleyerek yeterli miktarda protein ve vitamin alabilirsiniz. Bununla birlikte yeşil mercimek, fasulye gibi baklagiller de glütensizdir.
Şunlara da göz atın;