Gülgiller familyasına ait bir bitki olan armut, Türk mutfağında sık sık tüketilen meyveler arasında yerini alır. Dünya çapında tüketilen bu meyve, hem sade bir şekilde tüketilir, hem de meyve suyu yapımında kullanılır. Ayrıca farklı tariflerde kullanımı da mevcuttur. Batı Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'da doğal olarak yetiştirilir.
Dünyada armut üretiminin en çok olduğu ülke, Çin'dir. Çin'i sırasıyla Arjantin, İtalya, ABD ve Türkiye takip eder. Türkiye, armut üretiminde 5. sırada yerini alır. Ülkemizde armut üretiminin en çok yapıldığı bölge, Ege'dir. Marmara ve İç Anadolu, Ege Bölgesi'ni takip eder. Ancak armut üretimi denildiğinde ilk sırayı alan şehrimiz, Bursa'dır.
Armut, ılıman iklim meyvesidir. Bol güneşi ve sıcağı seven bir meyvedir. Elmaya göre soğuklara karşı daha az dayanıklıdır. Çiçeklenme süresi, elmaya göre 10 gün daha erken olur. Bu yüzden ilkbahar donlarına maruz kalma ihtimali yüksektir. Armut bahçeleri, don tehlikesi olmayan yerlere yapılmalıdır. Armutların kış soğuklama ihtiyacı, 1200 saattir. Eğer bu ihtiyaç giderilmezse, çiçeklenmesi geç ve düzensiz olur.
Armut ağaçlarından bol verim alabilmek ve kaliteli meyveler yetiştirmek için, derin, sıcak, geçirgen, iyi drene edilmiş ve tınlı topraklar kullanılmalıdır. Kuru ve taşlı toprakta yetiştirilen armutların meyveleri fazla kumlu ve biçimsiz olur. Ağır ve nemli toprakta yetiştirilen armutlar ise, yavan bir tada sahip olur. Bu yüzden armut ağaçları, derin ve besin maddelerince zengin topraklarda yetiştirilmelidir.
Armut, yaz ve sonbahar meyvesidir. Armudun hasadı Haziran ayından Ekim ayının ortalarına kadar devam eder. Bu yüzden pazar tezgahlarında hem yazın, hem de sonbahar aylarında armuda rastlamak mümkündür.
Şunlara da göz atın;