Adana kebap, Türk mutfağının en ünlü ve sevilen kebap çeşitlerinden biridir. Adana iline özgü bir lezzet olan bu kebap, kıyma şeklinde çekilmiş kuzu eti ve özel baharatların harmanlanmasıyla hazırlanır ve şişe takılarak mangalda pişirilir. Kömür ateşinde pişirilen Adana kebap, bazen lavaşın içinde, bazen de porsiyon olarak servis edilir. Yanında mutlaka lezzetli eşlikçilere yer verilir.
Tamamlayıcı lezzetlere geçmeden önce Adana kebap tarifine göz atmayı unutmayın.
Adana kebap, etli bir yemek olduğu için öncesinde sıcak bir başlangıçla mideyi rahatlatmanız gerekebilir. Videolu anlatımıyla lokanta usulü mercimek çorbası, hafif başlangıçlar için idealdir.
Bulgur, salça ve soğan ile hazırlanan bulgur pilavı, Adana kebabın en sevilen eşlikçisidir. Özellikle porsiyon sunumlarında mutlaka bulgur pilavına yer verilir. Ortalama 35 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Adana kebabın yanında domates, biber ve salatalık ile hazırlanan klasik çoban salatası olmazsa olmazdır. 15 dakikada hazırlanan bu salatayı, dilediğiniz gibi zenginleştirebilirsiniz.
Ortalama 30 dakikada hazırlanan acılı ezme, domates, soğan ve biberin ince ince kıyılmasından oluşur. Tüm kebapların yanında sunulabilir. İsot ve sumak ile zenginleştirilir.
Soğan, sumak ve limon suyu ile hazırlanan sumaklı soğan salatası, özellikle Adana kebabın lavaş içinde sunulduğu zamanlarda sıklıkla tüketilir. 15 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Eğer ana yemek olarak Adana kebap yapacaksanız ve zengin bir menü oluşturmak istiyorsanız, yanında limon ve marulla zenginleştirebileceğiniz çiğ köfteye yer vermeyi unutmayın.
Adana kebabın yanına çok yakışan lezzetlerden biri de, közlenmiş sebzelerdir. Kırmızı biber, zeytinyağı ve sarımsak ile hazırlanan közlenmiş biber salatasını mutlaka defterinize ekleyin.
Kalabalık bir sofra kurmayı düşünüyorsanız, yufka ve kıymalı harç ile hazırlanan fındık lahmacunlara sofralarınızda yer verebilirsiniz. Fındık lahmacunu marul ve limon eşliğinde sunabilirsiniz.
Şalgam, pancar ve mor havuç ile hazırlanan ev yapımı şalgam suyu, yemeklerin yanında sunabileceğiniz içeceklerden biridir. Adana kebabın yanında mutlaka şalgam suyuna da yer verin.
Adana kebabın üzerine tatlı olarak künefeyi tercih edebilirsiniz. Kadayıf ve tuzsuz peynir ile hazırlanan künefeyi, dondurma veya kaymak ile zenginleştirebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;