Şeyh Mualla

Şeyh Mualla
03 Aralık 2022

Hatay mutfağının yöresel lezzetleri arasında yer alan şeyh mualla, patlıcan ve yeşil mercimek ile hazırlanır. Demir bakımından zengin olan bu yemek, Arap mutfağında da tüketilir. Şeyh mualla yemeğinin adı 'Ancak şeyhler böyle şaşalı bir yemeği tatma şansına sahip olabilir' düşüncesinden gelmektedir. Bazı yörelerde 'mercimekli patlıcan yemeği' olarak da bilinir. Malzemeler hazırsa, Şef Arzu Öztürk’ten Hatay usulü lezzetli mualla tarifine geçebiliriz.

Hatay mutfağından kumbursiye çorbası, belen tava ve kepse pilavı tarifine göz atmayı unutmayın.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 14 Kişi Kaydetti
Şeyh Mualla için

Malzemeler

  • 1 kg bostan patlıcanı
  • 200 gram mercimek
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet büyük boy domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet kırmızı biber
  • 1 baş sarımsak
  • 10 g kuru nane
  • 10 g domates salçası
  • 20 g nar ekşisi
  • 100 ml zeytinyağı
  • 10 g tuz
Şeyh Mualla

Nasıl Yapılır

  1. Patlıcanları çizgili soyun ve iri iri uzunlamasına dilimleyerek yaklaşık 20 dakika suda beklettikten sonra suyunu sıkın.
  2. Yeşil mercimekleri su içeriisnde bekletin. 
  3. Mercimekleri kara suyu çıkana kadar 10 dakika haşlayın ve suyunu süzün. 
  4. Diğer tüm sebzeleri irice doğrayın ve patlıcan hariç tüm malzeme ile birlikte harmanlayın.
  5. Bir tencereye önce bir sıra patlıcan dizin ve üzerine sebzeli harçtan dökerek yayın. Daha sonra tekrar patlıcan dilimlerini dizin ve kalan harcı üzerine yayarak yağını ilave edin. Çok kısık ateşte su ilave etmeden yavaş yavaş pişirin.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo