Türlü

Türlü
19 Şubat 2024

Sebzelerin karışımı ile hazırlanan türlü, sulu yemek çeşitleri arasında yer alıyor. İsteğe göre kuşbaşı et ile birlikte servis edilir. Türk ve Azeri mutfaklarında yer verilen bu besin, mineral bakımından oldukça zengindir. İçeriğinde bulunan diyet lifleri sayesinde kalori değeri de düşüktür. Özellikle kalp ve damar sağlığına iyi gelmesiyle bilinir. Ölçülü bir şekilde tüketildiğinde sindirim sistemini düzenleyici bir etkisi de vardır. Türlü nasıl yapılır? Malzemeler hazırsa türlü tarifine başlayabiliriz.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Türlü için

Malzemeler

  • 1 orta boy patlıcan
  • 1 havuç
  • 1 kabak
  • 2 salçalık kırmızı biber
  • 2 dolmalık biber
  • 2 domates
  • 2 soğan
  • 5~6 diş sarımsak
  • Tuz
  • karabiber
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tutam reyhan
Türlü

Nasıl Yapılır

  1. Öncelikle patlıcanı alacalı bir şekilde soyun. 5-6 cm uzunluğunda parmak şeklinde doğrayın.
  2. Ardından soğanları soyup ay şeklinde kesin. Bir tatlı kaşığı tuzla ovup suyunu sıkın ve bir kenarda bekletin
  3. Sarımsakları ve domatesleri soyup rendeleyin. Kabak ve havucun kabuğunu soyun, biberlerin çekirdeklerini temizleyin. Sebzeleri patlıcanı doğradığınız şekilde hazırlayın.
  4. Bütün sebzeleri tabanı geniş bir tencereye dizin. Üzerlerine ay şeklinde doğranmış soğan, rendelenmiş domates ve sarımsakları yayın.
  5. Şeker, reyhan, tuz ve karabiberi serpiştirin. Zeytinyağını sebzelerin üzerine gezdirerek dökün.
  6. Kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  7. Etsiz türlü yemeğini, pirinç pilavı ve kıl biber turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Türlü Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Türlüde kullanacağınız patlıcanları soyduktan sonra tuzlu suda 20 dakika bekletin. Bu sayede kararmalarını önleyebilir ve acılıklarını alabilirsiniz.
  2. Bekletilmiş patlıcanları kağıt havlu ile silin ve suyunu sıkın.
  3. Sarımsakları rendelemek yerine ezerek suyunu ilave edebilirsiniz. Böylece yemeğin aroması daha lezzetli olacaktır.
  4. Yemeğin tadını dengelemek için toz şeker kullanmayı ihmal etmeyin.
  5. Servis ederken bir kaşık yoğurt ile sunum yapabilirsiniz.

1 Porsiyon Türlü Kaç Kaloridir?

Standart malzemelerle hazırlanan türlü yemeğinin bir porsiyonu, yaklaşık 50 kaloridir. İçerisinde et kullanıldığında ise kalori değeri ortalama 75 olur. Sebzelerle hazırlanan türlü yemeği posa ve vitamin bakımından oldukça zengindir. Bu yüzden diyet listelerinde yer verilen besinler arasındadır.

Akşam yemeklerinde yer verilen sulu yemek tarifleri damak zevkinize hitap ediyorsa, Türk mutfaklarının vazgeçilmezi olan kuru fasulye tarifine göz atabilirsiniz.

Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo