Saksı Kebabı

Saksı Kebabı
14 Mart 2021

Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan saksı kebabı, bostan patlıcanı, biber, salça ve kuşbaşı et ile hazırlanmaktadır. Saksı kebabı yapımında patlıcanlı yuvarlak bir biçimde doğranır ve içi harç ile doldurulur. İsmini, görünümünden alan saksı kebabı, pirinç pilavı ile birlikte servis edilir. Peki, saksı kebabı nasıl yapılır? Malzemeler hazırsa, ev yapımı saksı kebabı tarifi için detaylara geçebiliriz.

Alternatif olarak adana kebap ve boston patlıcan kebabı tarifini de deneyebilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 5 Kişi Kaydetti
Saksı Kebabı için

Malzemeler

  • 3 adet bostan patlıcanı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan (Yemeklik doğranmış)
  • 2 adet kapya biber (Küp doğranmış)
  • 2 adet sivri biber (Küp doğranmış)
  • 400 g kuşbaşı et (Koyun)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber

Üzeri için

  • 1 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 4 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri
Saksı Kebabı

Nasıl Yapılır

  1. Bostan patlıcanları çizgili soyun ve ortadan ikiye kesin. İçlerini oyduktan sonra, limonlu suya yatırın ve acısını alana kadar bekletin.
  2. Patlıcanları sudan çıkardıktan sonra iyice kurulayın ve kızgın yağda kızartın.
  3. Bir tavada sıvı yağ ile birlikte soğanları yumuşayıncaya kadar kavurun. Biberleri de ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
  4. Kuşbaşı etleri ilave ederek etler yumuşayana kadar pişirin. Tuz ve baharatlarını ekleyin ve 2-3 dakika daha pişirip ocaktan alın.
  5. Patlıcanları ısıya dayanıklı bir kaba alın ve pişirdiğiniz etli karışımı patlıcanların içine paylaştırın.
  6. Salçalı suyu patlıcanların üzerine gezdirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika kadar pişirin.
  7. Fırından almadan önce üzerine kaşar peyniri rendesi serpin. Kaşar peyniri eriyip hafif kızarana kadar fırında tutun ve fırından alıp bekletmeden sıcak servis edin. Afiyet olsun.

Saksı Kebabı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Patlıcanların acısını almak için mutlaka limonlu veya tuzlu suda bekletin.
  2. Patlıcanları kurutmadan kızartmak, yağın her tarafa sıçramasına neden olur.
  3. Kaşar peynirleri, pişmenin son aşamalarına doğru ekleyin.
  4. Fırını önceden ısıtın. Bu sayede kebabın her yeri eşit derecede pişer.

1 Porsiyon Saksı Kebabı Kaç Kalori?

  1. Saksı kebabının bir porsiyonu, yaklaşık 250 kaloridir.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo