Pithivier

Pithivier
14 Eylül 2022

Fransız mutfağından dünyaya yayılan pithivier, çıtır hamuru ve lezzeti ile ön plana çıkar. Fransa'da Epifani bayramı için geleneksel olarak hazırlanan pithivier, milföy hamuru ve özel kremadan oluşur. Ancak modern versiyonları pırasa, mantar ve taze soğan gibi malzemelerle doldurulur. Malzemeler hazırsa, fransız usulü pithivier tarifi için kolları sıvayalım ve detaylara geçelim.

Fransız mutfağını sevenler için kruvasan, brioche ve tarte tatin tarifini de buraya bırakıyoruz.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 5 Kişi Kaydetti
Pithivier için

Malzemeler

Tart Malzemeleri:

  • 250 Gr un
  • 150 Gr küp küp kesilmiş soğuk tereyağı
  • 30 ml su
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz

Harç Malzemeleri:

  • 150 gr Kültür mantarı
  • 150 gr İstiridye mantarı
  • 150 gr Kestane mantarı
  • 1/2 demet Taze soğan
  • 1 adet Kuru soğan
  • 200 gr Krema
  • 1 çay kaşığı Tuz
  • 1/2 çay kaşığı Karabiber
  • 1 yemek kaşığı Üzüm sirkesi
  • 2 diş Sarımsak
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Milföy hamuru 
Pithivier

Nasıl Yapılır

  1. Tart hamuru için, unun bulunduğu kaba yavaşça küp küp kesilmiş soğuk tereyağı eklenir. Parmak uçlarıyla avuç içi malzemelere girmeden tereyağı ufalanır.
  2. Kum kıvamına geldiğinde su ve yumurta eklenir ve yoğurulur. Hamur homojen bir kıvama geldiğinde streçlenerek buzdolabına atılır ve dinlendirilir.
  3. Soğan yemeklik doğranır ve zeytinyağı ısıtılan tencereye eklenir.
  4. Kavrulan soğana ezilmiş sarımsaklar eklenerek kavrulmaya devam edilir.
  5. Mantarlar ıslak bir bezle temizlenir. Bütün mantar türleri eşit boyutlarda ince ince doğranır.
  6. Mantarlar tencereye eklenir ve pişirilir.
  7. Mantarlar piştiğinde sirke eklenir. Ardından tuz, karabiber ve krema eklenir.
  8. Ocağın altı kapatılır ve ince doğranmış taze soğan ve tarhun otu eklenir. Soğuması için kenara alınır. İsteğe göre eriyen bir peynir damak tadına göre eklenebilir.
  9. Tart hamuru merdane yardımı ile açılır. 15 cm’lik bir çembere yerleştirilir, fazlalıkları alınır. İçine harç doldurulur.
  10. Milföy hamuru biraz unlanarak açılır ve hava almayacak şekilde tart hamurunun üzerine yerleştirilir. Fazla kısmı kesilir.
  11. Buzdolabında 10-15 dakika dinlendirilir.
  12. Fırın 180 derecede fanlı çalıştırılır.
  13. Milföy hamurunun orta noktası çapı 2 cm olacak şekilde delinir.
  14. Yumurta sarısı 1 çay kaşığı pekmez ile karıştırılarak üzerine sürülür ve fırına atılır. 25 dakika sonra hazır. Afiyet olsun.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo