Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, maydanozun sağlığa faydaları ve zararları hakkında bilgi verdi. Maydanoz çok düşük kalorili bir besindir, 2 yemek kaşığı sadece 3 kaloridir. Yağsız oluşu ve çok düşük sodyum içermesi ile kalp dostu, kolesterol ve kan basıncının kontrol altında olduğu diyetlerde kullanımı uygundur. Patates salatası, tabule ve çorbalarda ağırlıklı olarak kullanılabilmektedir.
Yüksek K vitamini içeriği ile vücutta kan pıhtılaşmasını düzenler ve güçlü kemiklerin devamlılığında rol oynar. 2 yemek kaşığı maydanozda 125 mikrogram K vitamini vardır, erkekler en az günlük 120 mikrogram ve kadınlarda en az 90 mikrogram K vitamini almalıdır. Sağlıklı bir diyetin parçası olarak maydanoz yemek günlük alınması gereken A vitamini, C vitamini, folik asit, kalsiyum, demir ve potasyumu karşılamaya yardımcı olacaktır. Düşük K vitamini alımı yüksek kemik kırıklıkları ile ilişkilidir. K vitamini kalsiyum emilimini arttırıp, idrarla kalsiyum atımını azaltır. Bu sayede kemik sağlığını iyileştirir.
Maydanozdaki myristicin ve apiole adlı 2 iyileştirici bileşik idrar akışını arttırmaya ve idrar yolları enfeksiyonlarını oluşturan bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olur ve vücutta toksinleri zararsız hale getirir. Diüretik etkisi ile böbrek taşı ve çeşitli idrar yolu sorunlarını önlemeye yardımcıdır.
Maydanoz lutein ve zeaksantin olmak üzere 2 çeşit karotenoid içerir. Bu iki antioksidan ışığın zararlı dalga boylarından gözün retina kısmını korur, bu sayede hem katarakt başlangıcını azaltmaya yardımcı olur hem de makula dejenerasyonu ( sarı nokta) oluşum riskini azaltır.
Maydanoz yemek meme, sindirim sistemi, deri ve prostat gibi kanserlerin oluşum riskini azaltır. Maydanoz yüksek seviyede klorofil ve bir flavonoid olan apigenini içerir. Apigenin anti kanser özellikte olmasının yanı sıra anti inflamatuar ( iltihap karşıtı) ve antioksidandır.
Maydanoz içerdiği esansiyel yağ ile aşırı uyarılmış bağışıklık yanıtını baskılar. Alerjilere, oto immün (MS, Behçet hastalığı, çölyak, romatoid artirit..) ve kronik inflamatuar bozukluklara karşı savaşır.
Artirite bağlı oluşan ağrı ve şişlikleri azaltmada yardımcıdır. Maydanoz eugenol denilen uçucu bir yağ içerir, bu yağın güçlü anti inflamatuar ve aynı zamanda anti romatizmal özellikleri vardır, eklemlerdeki şişlikleri önemli ölçüde engeller.
Atoresklerozdan diyabete, kolon kanserinden astıma kadar çeşitli hastalıklar için maydanoz koruma sağlar. Mükemmel bir C vitamini kaynağıdır, hastalıkların oluşmasında rol oynayan serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcıdır.
Maydanozdaki apiole yağının varlığı aylık periodların düzenlenmesinde etkilidir, çünkü apiole aynı zamanda kadın seks hormonu östrojeninde bir bileşenidir. Adet öncesi günlerde maydanoz çiğnemek idrara çıkmayı arttırarak şişliğe ve su tutulumuna neden olan fazla sıvıyı ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Maydanoz en önemli B vitaminlerinden biri olan folik asitin iyi bir kaynağıdır. Folik asit homosisteinin azalmasına yardımcı olur. Homosistein doğal olarak oluşan bir amino asittir ancak kanda yüksek seviyede olması kan damarlarına hasar verip kalp krizi ve felç riskini arttırır.
Maydanoz suyu çok güçlüdür, tek başına tüketilmemesi gerektiği gibi içiliyorsa günlük 30 ml’yi geçmemelidir. Daha önce hiç detox yapmamış bireyler özellikle dikkat etmelidir. Hamile kadınlar kesinlikle maydanoz suyu içmemelidir. Maydanoz oksalit asitten yüksektir, böbrek taşı olanlar kullanmamalıdır. Maydanoz yüksek kalsiyum içeren besinlerle birlikte kullanılmamalıdır, içerdiği oksalik asit kalsiyumu bağlayarak inorganik hale getirir, vücutta kullanılmasını engeller. Kan sulandırıcı ilaç kullananlar K vitamini içeriğinden ötürü maydanoz tüketmemelidir. Diüretik ilaç kullananlarda fazla miktarda maydanoz almamalıdır. Vücuttan fazla miktarda su kaybetmek baş dönmesi ve kan basıncı düşüklüğüne neden olabilir.
Maydanoza yeşil rengini veren, serbest radikallere karşı savunma sağlayabilen ve bazı kanser türleriyle savaşmaya yardımcı olabilecek antioksidan bir bileşik olan zengin bir klorofil kaynağıdır. Maydanoz suyu da diğer fitokimyasallar, vitaminler ve mineraller için iyi bir kaynaktır. Maydanoz suyunun en iyi tadı tercihen yapıldıktan birkaç dakika içinde tüketilmesiyle mümkündür. Ekstra yaptığınız takdirde 24 saate kadar hava geçirmez bir cam kapta buzdolabında muhafaza edebilirsiniz ancak lezzetinde kayıp olacaktır. Maydanoz suyunun daha lezzetli ve besleyici olması için kale bitkisi, ıspanak, kereviz, salatalık, elma, havuç, zencefil, limon ve kişniş gibi eklemeler yapılarak içilmelidir. Maydanoz gibi yüksek su içeriğine sahip ürünleri sıkmak için bir meyve sıkacağı gereklidir. Avokado gibi su içeriği düşük besinler için ise meyve sıkacakları uygun değildir, bir mutfak robotu veya blender kullanılarak püre edilmeli ve ardından maydanoz suyuna ilave edilmelidir. Maydanoz besin değerlerini hemen kaybedeceğinden ısıtılmamalıdır. Maydanozu içecek olarak değerlendirebileceğiniz gibi salatalara, omletlere, sandviçlere ve çorbalara kataraktan da kullanabilirsiniz. Sabahları aç karna içilen maydanoz sularının ise herhangi bir yağ yakımına etkisi yoktur, sadece C vitamini ilavesi yapar, midenin tahriş olmasına neden olabilir. Sabah kalktıktan sonra içilen bir bardak ılık su bağırsak faaliyetlerini harekete geçirmek için yeterlidir.
Malzemeler;
Yapılışı: Tüm malzemeleri sıkacaktan sıkın ve bir bardağa dökün.
Malzemeler;
Yapılışı: Tüm malzemeleri sıkacaktan sıkın ve bir bardağa dökün.
Şunlara da göz atın;