Zencefil, kök yumruları ilaç ve baharat olarak kullanılan çok yıllık bir bitkidir. Başta Çin olmak üzere Endonezya, Hindistan, Japonya gibi tropik iklimlerde yetişir. Kök yumruları baharat olarak kullanılır. Zencefilden gazoz, turşu, reçel ve şekerleme yapılabilir. Mutfakta çorba, dolma, et, pilav, sebze yemeği, kurabiye ve keklere gönül rahatlığıyla katılabilir. Zencefilin yanında en çok bal kabağı tercih edilir. İşte, zencefil ile yapılan 12 farklı tarif:
Yılbaşıyla özdeşleşen zencefilli kurabiye, zencefilin en çok kullanıldığı tariflerden biridir. Karanfil ve pudra şekeri ile aroma katılabilir.
Bal kabağı, galeta unu ve zencefil ile hazırlanan köfteler, kızgın yağda kızartılır. Üzerine tarhun eklenir ve servis edilir. Yemeklerin yanında atıştırmalık olarak sunulabilir.
Zencefil, pekmez ve esmer şeker ile hazırlanan bu kurabiye, hafifliği ile her zevke hitap eder. Çay saatlerinde ve misafir ağırlarken sunabilirsiniz.
Çay saatleri için farklı kek tarifleri arayanları böyle alalım. İç dolgusu bal kabağı ile lezzetlendirilen zencefilli keki, küçük porsiyonlar halinde dilimleyerek sunabilirsiniz.
İncik veya döş ile hazırlanan zencefilli biftek, anason, soya soru ve sarımsak ile zenginleştirilir. Fırında pişirildikten sonra oda sıcaklığında dinlendirilir ve sıcak sıcak servis edilir.
Havuç, muskat rendesi ve zencefille hazırlanan bu çorba, kış aylarında şifa niyetiyle içilir. Bağışıklığı güçlendirir ve hastalıklara karşı vücut direncini artırabilir.
Bal ve zencefili hiç birlikte denediniz mi? Küçük porsiyonlar halinde hazırlanan bu keki, pudra şekeri ve tarçın serpiştirerek servis edebilirsiniz.
Yalnızca 6 malzemeden oluşan zencefil suyu, vücuttaki ödemi atmak ve zayıflamak için tercih edilir. Aç karna tüketilir. Ortalama 10 dakika içinde hazırlanır.
Yemeklerin yanında sunulan bu turşu, pirinç sirkesi ve tuz ile hazırlanır. 1 hafta bekletildikten sonra afiyetle tüketilir. Cam kavanozlarda muhafaza edebilirsiniz.
Tavuk, domates püresi ve zencefil ile hazırlanan bu yemek, kalabalık sofralar için idealdir. Tencerede pişirildikten sonra taze nane yapraklarıyla servis edilebilir.
Zencefil, su ve şeker ile hazırlanan bu şekerleme, özellikle çocukların sevdiği tarifler arasında yer alır. İkramlık olarak kahvenin yanında sunulabilir.
Yaz aylarında ferahlamak isteyenler için, nefis mi nefis zencefil gazozu tarifimizi sunuyoruz. İsteğe göre portakal suyu ve limon suyu ile aroma katabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;