Şehriye, bulgur veya pirinç ile hazırlanan pilav tarifleri, sofraların ana yemekleri niteliğindedir. İsteğe göre sade, sebzeli veya etli çeşitleri mevcuttur. Türk mutfağında 15. yüzyıldan beri tüketilen bu besinlerin karbonhidrat ve yağ değerleri yüksektir. Genellikle haşlama usulüyle hazırlanır. Dünyada en çok Çin ve Japonya gibi Asya ülkelerinde ve Türkiye'de tüketilir. Birçok farklı çeşidi bulunan pilav; İran'da 'çilav', İtalya'da ise 'risotto' adıyla anılır. Ülkemizde en çok Osmancık, Baldo ve bulgur ile hazırlanan bu besin, et ve sebze yemeklerinin yanında servis edilir. Özellikle dolma yapımında kuş üzümü ve baharatlarla harmanlanarak iç harç olarak kullanılır. Ülkemizde en çok Edirne, Samsun ve Çorum'da yetiştirilen pirinç, B vitamini bakımından zengindir. Bu sayede unutkanlık, depresyon gibi rahatsızlıkların giderilmesinde etkili bir rol oynar. Doğru bir şekilde tüketildiğinde kanser riskini azaltmasıyla bilinir. Yılbaşı sofralarında farklı pilav tariflerine yer vermek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Yeni yıla özel farklı tarif önerileri için yılbaşı yemekleri sayfamıza göz atmayı unutmayın.
Kayseri mutfağına özgü bir lezzet olan tavuklu saray pilavı, yılbaşı sofralarını güzelleştirecek yemeklerin başında gelir. Tavuk, badem ve nar ile hazırlanan tavuklu saray pilavını, ana yemek olarak sunabilirsiniz.
Bolu yöresinin en meşhur lezzetleri arasında yer alan ıza bulgur pilavı, Osmanlı mutfağından miras kalmıştır. Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan ıza pilavını, et yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz.
Görünümü ile perde pilavını andıran şah pilavı, Azerbaycan mutfağının yöresel tariflerindendir. Şah pilavının içinde kestane, kuzu eti, kuru kayısı ve safran kullanılır.
Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan ciğerli iç pilav, özellikle Güneydoğu ve İç Anadolu'da sık sık tüketilir. Ciğerli iç pilavı kuş üzümü, dolmalık fıstık ve baharatlarla zenginleştirebilirsiniz.
En farklı pilavlardan biri olan sarımsaklı pilav, ana yemeklerin yanına çok yakışır. Kalabalık sofralarda da kendine yer bulan sarımsaklı pilav, pirinç, tereyağı, sarımsak ve frenk soğanı ile hazırlanır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile özdeşleştirilen firik pilavı; bulgur, nohut ve firik ile hazırlanan bir yemektir. Vitamin ve mineral değeri yüksek olan bu besin, yılbaşı sofralarında tavuk yemekleri ile birlikte servis edilebilir.
Hindi, tavuk, dolma ve sarmaların içerisinde sık sık kullanılan iç pilav, baharatlarla harmanlanır. Lezzetli bir yemek olduğu için, sade şekilde de tüketilebilir. Yılbaşı sofranızda hindi veya tavuk dolması varsa, iç pilav tarifini listenize eklemeyi unutmayın.
Kansızlığa iyi gelmesiyle bilinen yeşil mercimek, pilav ve salataların lezzetini arttıran bir besindir. Standart tariflerden sıkılanlar için sunulan mercimekli bulgur pilavını, et yemekleri ile birlikte tüketebilirsiniz.
Genelde salataların içinde kullanılan garnitürler, pirinç pilavının yanına da çok yakışır. Haşlanmış havuç, biber ve kabak ile hazırlanan sebzeli pilav, çocuklarında vazgeçilmezi olacak!
Sebzeli ve etli tariflerin içinde sık sık yer verilen patlıcan, protein bakımından oldukça zengindir. Düşük kalorili bir besin olduğu için, pilav yapımında da kullanılır. Patlıcanlı pilav tarifini yılbaşını listenize ekleyerek sağlıklı bir menü hazırlayabilirsiniz.
Bezelyeden mısıra, biberden domatese farklı malzemelerle harmanlanan renkli pilav, lezzetli ve pratik yemekler arasındadır. Hazırlanışı yaklaşık 30 dakika süren bu yemeği yılbaşı listenize not edebilirsiniz.
Kış aylarının vazgeçilmezi haline gelen kestane, birbirinden farklı tariflerde kendine yer bulur. Pilavın yanına çok yakışan bu besin, gelişimi destekleyerek vücudun savunma sistemini güçlendirir. Yeni yılda sağlıklı beslenmek için, kestaneli pilav tarifini not etmeyi unutmayın.
Etli dövme pilavının ana malzemesi kuzu eti ve buğdaydır. İçeriğinde zengin mineraller barındıran bu yemek, özellikle kemik hastalıklarına iyi gelmesiyle bilinir. Sindirimi kolaylaştırdığı için, lezzetli dövme pilava yılbaşı sofralarında da yer verilmesi önerilir.
Sivas yöresi ile özdeşleştirilen divriği pilavı, görünümü ile firik pilavına benzer. Firik pilavına ilaveten içerisinde kuş üzümü, maydanoz ve kuşbaşı kullanılır. Etli bir menü hazırlamak istiyorsanız, divriği pilavını tercihleriniz arasına ekleyebilirsiniz.
İçi baharatlı pilavla doldurulmuş hindi, yılbaşının en önemli sembollerinden biridir. Kolesterol ve tansiyon değerlerini dengede tutmasıyla bilinen bu yemek, kalabalık aileler için ideal bir seçim olacaktır.
Azerbaycan mutfağıyla özdeşleşen balkabaklı pilav, 'borani pilav' ismiyle de bilinir. Balkabağıyla zenginleştirilen bu özel pilav tarifi, Sahrap Soysal'dan geliyor.
İtalyan mutfağında sık sık tüketilen risotto, bir pirinç çeşidi olarak bilinir. Tavuk suyu, parmesan peyniri ve safran ile zenginleştirilir. Özellikle yılbaşı sofralarında farklı tatlar denemek isteyenler için, idealdir.
Yeni yıla girerken farklı kültürlerin yemeklerine yer vermek isteyenler için, soğan, sarımsak ve domates suyu ile hazırlanan Meksika pilavı tarifini öneriyoruz.
Yalnızca 5 malzemeden oluşan karnabahar pilavı, pirinçsiz bir şekilde yapılır. Hem düşük kalorili, hem de çok lezzetli olan bu pilav, yeşil soğan ile süslenerek servis edilir.
Siyah pirinç, özellikle Asya mutfağında tüketilen bir pilav çeşididir. Karides ve sotelenmiş biber ile zenginleştirilen bu pilav ile yılbaşı sofralarını daha renkli bir hale getirebilirsiniz.
Arap mutfağında sık sık tüketilen kepse pilavı, bütün tavuk, kadayıf ve pirinç ile hazırlanır. Ülkemizde Hatay mutfağıyla özdeşleşen kepse pilavı, kuş üzümü, fıstık, tarçın ve safran gibi malzemelerle daha lezzetli bir hale getirilir.
Klasik pilavın havuç ve kuşbaşı et ile zenginleştirilmesiyle hazırlanan bu pilav, Türkmen mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Ana yemek olarak sunulabilir.
İçerisinde birbirinden farklı baharatların kullanıldığı keşmir pilavı, Hint mutfağından dünyaya yayılmıştır. Yemeklerinde bol bol baharat kullanan kişilerin çok seveceği keşmir pilavı, ortalama 40 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Kabak ve parmesan peyniri ile hazırlanan kabak çiçekli risotto, Danilo Zanna'nın yorumuyla yılbaşı sofralarında mutlaka yer vermeniz gereken tariflerden biridir.
Perde pilavı, Siirt yöresiyle özdeşleşen pilavlardan biridir. Ancak dışında hamur yerine patlıcan kullanarak da nefis mi nefis bir pilav hazırlayabilirsiniz.
İtalyan mutfağıyla özdeşleşen bu yemek, bezelye, kuşkonmaz ve orzo pirinci ile hazırlanır. Yılbaşında farklı ülkelerin yemeklerini denemek isteyenler, ortalama 45 dakikada hazırlanan orzottoyu tercih edebilir.
Şef Mehmet Özer'in yorumuyla, mercimek, kaymak, közlenmiş biber ve ince bulgur ile hazırlanan meşhur meyhane pilavını, yılbaşı menülerinize ekleyebilirsiniz.
Patlıcan, mantar, kuşbaşı et ve bulgur ile hazırlanan bu pilav, kalabalık yılbaşı sofraları için idealdir. Dilerseniz, kuşbaşı et yerine hindi eti de kullanabilirsiniz.
Şef Hassan Obeid’in yorumuyla hazırlanan bu pilav, Lübnan mutfağında çok popülerdir. Yapımında pirinç, kıyma, kuzu eti, tarçın ve baharatlar kullanılır.
Yılbaşında Osmanlı yemeklerinden oluşan özel bir menü hazırlamak istiyorsanız, dane-i sarı ismiylede bilinen safranlı pilavı tercih edebilirsiniz. Yasemin pirinci, nohut ve safran ile bu eşsiz yemeği hazırlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;