Papatyagiller familyasına ait bir bitki olan yer elması, çorba, salata ve ana yemeklerde kullanılır. Ana vatanı Kuzey Amerika olan yer elması, ülkemizde de yetiştirilmektedir. Kalp ve damar sağlığını düzenleyen yer elması, bağışıklığın güçlenmesine de yardımcı olur. Böbreklerin çalışma verimini arttırmasının yanı sıra göz sağlığı için de olumlu etkileri vardır. Kandaki şeker değerini etkilemediği için, diyet ve diyabet hastalarının menülerinde de tercih edilen bir besindir. B ve C vitamini bakımından zengindir. Peki, yer elması nasıl tüketilir? İşte, yer elmasıyla yapılan en lezzetli 9 tarif:
Yer elması, havuç, soğan ve kırmızı mercimek ile hazırlanan bu çorba, özellikle kış aylarında tüketilir. Hastalıklara karşı vücut direncini arttıran yer elması çorbası, limon sıkılarak afiyetle içilebilir.
Yer elması, sarımsak ve kekik ile hazırlanan bu yemek, özellikle diyet ve vejetaryen menüleri için idealdir. Düşük kalorili fırında yer elması, toz biber, nane gibi baharatlarla zenginleştirilebilir.
Ülkemizde en çok tüketilen balık türlerinden biri olan levreği, bu kez yer elması ile zenginleştirdik. Ortalama 30 dakikada sofralardaki yerini alan yer elmalı levreği, çöp şişlere dizerek servis edebilirsiniz.
Yer elması denildiğinde akla ilk gelen yemek zeytinyağı ile yapılandır. Ancak 25 dakikada hazırlanan zeytinyağlı yer elmasına mandalina ile aroma katabilirsiniz.
Yapımında yer elması, havuç, salça, dereotu, kuş üzümü, tarçın ve sarımsak ile kullanılan bu yemek, sulu yemek olarak sunulur. Tarçınlı yer elmasını limon suyu ve dereotu serpiştirerek daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.
Brokoli, yer elması, nar ve ceviz ile hazırlanan bu salata, et ve balık yemeklerinin yanında sunulur. Kalori değeri düşük olduğu için, diyet listelerine ekleyebilirsiniz.
Sarımsak, labne peyniri, yoğurt, yer elması ve ceviz ile nefis bir dip sos hazırlamaya ne dersiniz? Genellikle kızarmış ekmeğe sürülerek servis edilen bu sosu, cam kavanozlarda muhafaza edebilirsiniz.
Bolu'nun meşhur kızılcık tarhanasını yer elması ile buluşturduk ve ortaya nefis bir tarif çıktı. Kolayca hazırlanan yer elmalı, tarhanalı akıtmayı, labne ve yoğurtlu sos eşliğinde tüketebilirsiniz.
Yer elmasını atıştırmalık yapımında kullanmak istiyorsanız, bu cips tam size göre. İnce dilimlenmiş yer elmalarını köri ve tuzla harmanladıktan sonra kolayca pişirebilir, yemeklerin yanında aperatif olarak sunabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;