Yemekten sonra halsizlik, yorgunluk ve uyku bastırması gibi şikayetler yaşıyorsanız, yemeği fazla kaçırmış olabilirsiniz. Ancak yemekten sonra uyku bastırmasının insülin direnci gibi farklı nedenleri de olabilir. Birçok kişinin yaşadığı yemekten sonra halsizlik probleminin nedenlerini sizler için yazımızda derledik. Fakat bu durum sık sık tekrarlıyorsa, en doğru tedavi için, en kısa sürede doktora başvurmanız ve altına yatan sebebe bağlı olarak doğru bir tedavi uygulamanız gerekir.
Çok fazla yemek yemek, kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir. Bunun sebebi, vücudun çok fazla miktardaki gıdayı parçalamak için daha fazla çalışmasıdır. Yani, vücut yemeği sindirirken çok fazla enerji harcar ve bu durum size halsizlik olarak yansır. Enerji seviyesini korumak için, tek seferde çok fazla yemek yememeye özen gösterin.
Yemekten sonra uyku gelmesinin en sık nedenlerinden biri de, insülin direncinizin yüksek olmasıdır. Pankreasın salgıladığı insülinin tam olarak kullanılamamasına insülin direnci denir. Özellikle hareketsiz yaşayan, fazla kilosu olan ve sağlıksız beslenen kişilerde görülen bir rahatsızlıktır. İnsülin direnci, yemekten sonra uyku ve halsizlik belirtileriyle kendini gösterir. İnsülin direnciniz olup olmadığını öğrenmek için, dahiliye uzmanına test yaptırabilirsiniz.
Kansızlık, tiroid bezlerinin az çalışması, uyku apnesi, çölyak hastalığı ve gıda alerjisi, yemekten sonra uyku ve halsizlik hissi veren sağlık sorunlarının başında yer alır. Bu hastalıklardan birinin siz de olabileceğini düşünüyorsanız, bir uzmana danışarak doğru tedavi yöntemleriyle uyku sorunundan kurtulabilirsiniz.
Beyin, yemek yemenin ardından enerji metabolizmasını düzenlemek için bazı hormonlar salgılar. Kolesistikonin, glukagon, amilin gibi hormonlar şekerin yükselmesini sağlar. Melatonin ve serotonin hormonlarının salgılanması ise yemekten sonra uykuya ve halsizliğe yol açar.
Triptofan içeriği yüksek olan besinler, uyku hormonu ve serotonin üretimini etkileyerek uykunuzun gelmesine neden olabilir. Peynir, balık, yumurta, tofu ve ıspanak, triptofan bakımından zengin besinlerdir.
Yemekten önce veya yemek esnasında alkol almak, merkezi sinir sistemini baskılar. Bunun sonucunda yemek sonrasında halsizlik oluşabilir.
Yediğiniz yemek, yüksek miktarda karbonhidrat ve yağ içeriyorsa, halsizlik ve uyku görülebilir. Bunun nedeni yağlı yiyeceklerin, ince bağırsakta kolesistokinin hormonunun salgılanmasına yol açmasıdır.
Diyabet, yemekten sonra uyuklama, halsizlik gibi belirtiler verebilir. Diyabet hastası olan biri yemek yedikten sonra kendini sürekli yorgun hissediyorsa, bu hipoglisemi veya hiperglisemi belirtisi olabilir.
Süt, peynir gibi bazı yiyecekler, bazı kişilere dokunabilir. Besin intoleransı olan kişiler, o besini tükettiği zaman halsizlik gibi belirtilerle karşılaşabilir.
Yemek saatlerinin çok düzensiz olması, kan şekerinin dalgalanmasına yani dengesizliğine yol açabilir. Kan şekeri dengesizliği de yemek sonrası halsizlik şikayetine dönüşebilir.
Çok yoğun geçen ve sürekli hareketli olduğunuz bir günün sonunda, yemek yedikten sonra hemen yatma pozisyonuna geçerseniz uykunuz gelebilir. Gün içinde harcadığınız enerji, yatış pozisyonunda vücudunuzun rahatlamasını sağlar ve halsizliğe yol açar.
Şikayetleriniz sık sık tekrarlıyorsa veya hiç geçmiyorsa, en kısa sürede doktora başvurmanız gerekir. Yemek sonrası halsizlik ve uyku için, ilk olarak Dahiliye doktoruna başvurmalı, insülin direnci, D vitamini, B12 vitamini ve kan testi yaptırmalısınız. Bu testler sonucunda doktorunuz sizin için en doğru tedaviyi uygulayacaktır.
Şunlara da göz atın;