Zeytinyağlı yaprak sarma, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Hem öğle, hem akşam yemeklerinde sunulan yaprak sarma, aynı zamanda gün sohbetlerinin ve çay saatlerinin de vazgeçilmezidir. Misafir ağırlarken de sunulan yaprak sarma, isteğe göre pirinçli veya etli olarak hazırlanır. Peki, yaprak sarmasının yanına ne gider? İşte, yaprak sarmanın lezzetini ikiye katlayacak 15 nefis tarif:
Zeytinyağlı yaprak sarmayı bir menü olarak sunmak istiyorsanız, mercimek çorbası ile nefis bir başlangıç yapabilirsiniz. Ortalama 15-20 dakikada hazırlanan mercimek çorbası, yaklaşık 55 kaloridir.
Ana menüye geçmeden önce sofralardaki yerini alan çorbalar, midenin rahatlamasını sağlar. Hafifliği ve lezzetiyle bilinen domates çorbasını rendelenmiş kaşar peyniri ile zenginleştirebilirsiniz.
Kuzu eti, badem, kuru kayısı, üzüm ve erik ile hazırlanan mutancana, Osmanlı mutfağından miras kalan nefis yemeklerden biridir. Ana yemek olarak sunulan mutancana, yaprak sarma ile birlikte sunulabilir.
Özel günlerde sunulan fırında tavuk, en ekonomik ana yemeklerden biridir. Fırında tavuğu, yaprak sarma gibi atıştırmalıklara birlikte sunarak konuklarınıza güzel bir menü hazırlayabilirsiniz.
Yaprak sarmanın yanına yakışan ana yemeklerden biri de, güveçte et sotedir. Kuşbaşı et, biber ve domates ile hazırlanan et sote, kalabalık sofraların da vazgeçilmezidir.
Sağlıklı beslenmek isteyenler için de, yüksek oranda protein içeren dana haşlama tarifini öneriyoruz. Patates, havuç ve dana etiyle hazırlanan haşlamayı, yaprak sarmadan önce sunabilirsiniz.
Yaprak sarmayı aperatiflerle birlikte sunmak istiyorsanız, havuç tarator tam size göre. Yoğurt, havuç ve sarımsak ile hazırlanan bu mezeyi, 15 dakikada hazırlayabilirsiniz.
Yoğurt, sarımsak ve nane ile hazırlanan haydari, Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan mezelerden biridir. Sarmanın yanına çok yakışan haydariyi, 20 dakikada hazırlayabilirsiniz.
Eğer yaprak sarmayı çay saatlerinde sunacaksanız, soğanlı patates salatası ile bu lezzeti ikiye katlayabilirsiniz. Porsiyonu yaklaşık 130 kalori olan patates salatası, özellikle etli sarmanın yanına çok yakışır, bizden söylemesi.
Kabak, beyaz peynir ve dereotu ile hazırlanan mücver, atıştırmalık olarak sunulan hafif bir yemektir. Sarmanın yanında sunabileceğiniz kabak mücver, diyet listeleri için de uygundur.
Davet sofralarının en sevilen tariflerinden olan dana rosto, patates püresi ve yaprak sarma ile sunulur. Dana rostoyu kendine has sosuyla zenginleştirebilirsiniz.
Yaprak sarmayı misafir ağırlarken sunacaksanız, yanına sıcacık nefis bir peynirli börek hazırlayabilirsiniz. Yalnızca 7 malzeme ile hazırlanan peynirli börek, çay saatlerinin de vazgeçilmezidir.
Patlıcan, biber ve domates ile hazırlanan şakşuka, bir meze çeşididir. Özellikle Akdeniz mutfağında çok sevilen şakşuka, sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunulur.
Yaprak sarma, yoğurtsuz olmaz elbet. Ancak hazır yoğurt kullanmak yerine, evde tamamen doğal kendi yoğurtlarınızı hazırlayabilirsiniz.
Zeytinyağlı yaprak sarmasını afiyetle yedikten sonra, tatlı olarak ne yapsam diye düşünüyorsanız, kaymaklı ekmek kadayıfı tam size göre. Arası kaymakla zenginleştirilen ekmek kadayıfını, dondurma eşliğinde sunabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;