Yağ Lekesi Nasıl Çıkar: 6 Pratik Yöntem

Kıyafetteki ve halıdaki yağ lekesi nasıl çıkar? Beklemiş yağ lekesini çıkarmak için ne yapmak gerekir? İşte, yağ lekesini çıkartmak için uygulayabileceğiniz 6 pratik yöntem:
Yağ Lekesi Nasıl Çıkar: 6 Pratik Yöntem
24 Nisan 2024, 22:14

Yemek yaparken sık sık kullanılan yağ, zaman zaman etrafa, kıyafetlere veya halıya sıçrayabilir. İnatçı lekelerden biri olan yağ lekesi, doğru yöntemle temizlenmediğinde eşyaların ömrünü kısaltır. Hatta çok sevdiğiniz kıyafetinizle vedalaşmanıza bile yol açabilir. Yağ lekesini kolayca çıkarmak için uygulamanız gereken yöntemleri sizlerle paylaşacağız. Ancak kıyafete veya halıya bulaşan yağ lekesine müdahale etmek için, çok uzun süre bekletmemeye özen gösterin. Yağ lekesine ne kadar kısa sürede müdahale ederseniz, temizlenmesi de o kadar kolay olacaktır.



Halıdaki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?


  1. Yağın halıya dökülmesi halinde, hiç zaman kaybetmeden bir kova sıcak su hazırlayın ve içerisine bulaşık deterjanı dökün.
  2. Temiz bir bez yardımıyla halınızı deterjanlı su ile silin.
  3. Halının üzerindeki tüyleri korumak için, ovalama işlemini çok bastırmadan ve dikkatli bir şekilde yapmaya özen gösterin.


Koltuktaki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?


  1. Koltuktaki yağ lekesine müdahale ederken, koltuğun türü oldukça önemlidir.
  2. Deri koltuktan lekeyi çıkartmak için sabunlu su kullanmanız yeterli olacaktır.
  3. Kumaş kaplı koltuklarda ise lekenin üzerine tuz veya karbonat döküp bir süre bekledikten sonra ılık suyla temizlemeniz gerekir.


Kıyafetteki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?


  1. Karbonat


Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.

  1. Bulaşık Deterjanı


Bulaşık deterjanını, lekenin olduğu bölgeye dökün ve 5 dakika bekleyin. Ardından bu bölgeyi ılık bez yardımıyla silin ve kıyafetinizi düşük derecede makinede yıkayın. Kullanacağınız deterjanın limonlu olmamasına dikkat edin. Limon, kumaşlarda renk açılmasına neden olabilir. 

  1. Tuz


Tuz, özellikle yağ lekesi yeni oluştuğunda uygulanan yöntemlerden biridir. Lekenin üzerini sofra tuzuyla kaplayın ve 10 dakika bekleyin. Daha sonra ılık suyla tuzu çıkarın. Lekenin üzerine çamaşır deterjanı dökün ve 10 dakika daha bekleyin. Ardından kıyafetinizi düşük derecede makinede yıkayabilirsiniz. Tuz, lekeyi kumaştan kaldırır. Deterjan ise tuz lekesini önler. 

  1. Bebek Pudrası


Bebek pudrası, ipek, saten gibi narin kumaşlarda çok etkilidir. Yağ lekesinin üzerine bebek pudrası dökün ve 10 dakika bekletin. Bu esnada pamuklu bezi ıslatın ve pudranın üzerine bastırarak lekenin beze geçmesini sağlayın. Ardından kıyafetinizi düşük derece yıkayın.

  1. Eter


Uçucu bir madde olan eter, sentetik kumaşlardaki lekeleri çıkarmak için idealdir. Bu yöntemi uygulamak için, temiz bir bezi etere batırın. Ardından bu bezle kumaştaki lekeyi hafifçe ovalayın. Eter, çok güçlü bir madde olduğu için bu işlemi açık havada uygulamanız gerekir.

  1. Nişasta


Nişasta, yünlü kumaş ve kazaklardaki lekeyi çıkarma konusunda çok etkilidir. Bir yemek kaşığı nişastayı, yağlı bölgenin üzerine serpiştirin. Lekenin üzerine ıslak bez yerleştirin ve hafifçe bastırarak lekenin beze geçmesini sağlayın. Nişastanın özellikle yeni oluşmuş lekeleri kısa sürede çıkardığını görebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Çay lekesi nasıl çıkar?
  2. Kahve lekesi nasıl çıkar?
  3. Eldeki ceviz lekesi nasıl çıkar?
  4. Mutfak temizliği nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo