Veganizm, hayvan zulmünü ve sömürüsünü en aza indirmeyi hedefleyen bir yaşam biçimidir. Bu yüzden veganlar, et, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünleri ve bu besinlerden yapılan yiyecekleri yemekten kaçırır. Birçok kişi, bu durumun bal gibi arılarla yapılan gıdalara kadar uzanıp uzanmadığını merak ediyor.
Bal, veganlar için de tartışmalı bir besindir. Böceklerden elde edilen gıdalar, her zaman vegan kategorisinde gruplandırılmaz. Tamamen bitki bazlı bir diyet uygulayan bazı veganlar, beslenmelerine bal eklemeyi tercih edebilir. Ancak çoğu vegan, balı vegan olmayan olarak gördüğü için bal yemekten kaçınır. İşte, veganların bal yememesinin sebepleri;
Veganların birçoğu, arı çiftçiliği ve diğer hayvancılık biçimleri arasında fark görmez. Arı çiftçilerinden birçoğu, vegan standartlarına göre etik olmayan uygulamalar kullanır. Bunlar arasında, arıları beslemek için karbonhidrat ve protein takviyeleri kullanmak, haşere kontrolü için sentetik kimyasallar kullanmak ve ana arıyı sık sık değiştirmek gibi uygulamaları içerir. Veganlar, bal, petek, arı poleni gibi ürünlerden kaçınarak bu sömürücü uygulamalara karşı durur.
Balın ana işlevi, arılara amino asit ve karbonhidrat gibi temel besinleri sağlamaktır. Arılar balı depolayarak kış aylarında tüketir. Bal, arıların enerji sağlamasına ve soğuk havalarda hayatta kalmalarına yardımcı olur. Satılmak için arılardan alınan bal, genelde yüksek fruktozlu mısır şurubu ve sükroz ile değiştirilir. Bu karbonhidratlar, arıların açlıktan ölmesini önlemek için verilir. Ancak sükröz ve mısır şurubu, arılara balda bulunan yararlı besinleri sağlamaz. Hatta bu tatlandırıcılar, arıların bağışıklık sistemine zarar verebilir ve genetik değişikliklere neden olabilir.
Bitki bazlı bazı seçenekler, balın yerine kullanılabilir. Bunlar içinde en yaygın olanları şunlardır;
Bal gibi vegan tatlandırıcıların şekeri yüksektir. Bu yüzden aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
Şunlara da göz atın;