Çoğu zaman yüzümüze çok dikkat ediyor, bakım yapıyor ancak vücudumuzun diğer kısımlarına aynı özeni göstermiyoruz. Özellikle de gün boyu ayakkabının içerisinde kapalı kalan, nemlenmediği için çatlamaya başlayan ayaklarımızı ihmal ediyoruz. Bu durum topuk bölgesinde rahatsız edici çatlaklara yol açabiliyor. Topuk çatlakları kış aylarında çok fazla dikkatimizi çekmese de, özellikle sıcak havalarda daha da önemli bir sorun haline geliyor. Sandalet, terlik ve arkası açık ayakkabılar, topuklardaki çatlakları gözler önüne seriyor. Tam da böyle zamanlarda hepimiz 'topuk çatlaklarına ne iyi gelir?' diye düşünmeden edemiyoruz. Biz de, sizler için evde doğal yöntemlerle topuk çatlaklarına iyi gelen uygulamaları tek tek anlatıyoruz.
Topuk Çatlakları Neden Olur?
Topuk çatlaklarının başlıca nedenleri şu şekildedir;
Evde Topuk Çatlaklarına Ne İyi Gelir?
Ne Yapılır: Vazelin, topuk çatlakları için kullanılabilen bir nemlendiricidir. Öncelikle yatmadan önce ayaklarınızı ılık suyla yıkayın ve kurulayın. Ardından topuklarınıza vazelin sürün ve masaj yaparak yedirin. Vazelini sürdükten sonra temiz bir çorap giyin ve bir gece bekletin.
Ne Yapılır: Bir tatlı kaşığı gliserin ve bir tatlı kaşığı doğal gül suyunu karıştırıp losyon haline getirin. Ayaklarınızı ılık suyla yıkadıktan sonra losyonu topuk bölgesine sürün ve çorap giyin. Bir gece bu şekilde bekletin.
Ne Yapılır: Limon antiseptik özelliği sayesinde cildi besler, koku ve mikroplara karşı koruma sağlar. Öncelikle ayaklarınızı ılık suyla yıkayın. Ardından ayaklarınızın sığacağı bir kaba ılık su, limon suyu ve tuz koyun. Ayaklarınızı su soğuyana kadar kabın içerisinde bekletin.
Uygulayabileceğiniz diğer yöntem ise limonun suyunu sıktıktan sonra, çukur kısmını topuklara yerleştirerek masaj yapmaktır.
Ne Yapılır: Karbonat, cilt bakımında en çok kullanılan peeling malzemelerinden biridir. 2 kaşık karbonatı 3-4 damla limon suyu ile karıştırıp macun kıvamına getirin. Ilık suyla yıkanmış topuklarınıza, hazırladığınız karbonatlı peelingi sürün ve 10 dakika bekletin. Ardından tekrar ayaklarınızı yıkayın ve nemlendirin.
Ne Yapılır: Muz kabuğu, topuk çatlaklarını giderme konusunda en etkili çözümlerden biridir. Muz kabuklarının iç kısmıyla topuklarınıza 10-15 dakika masaj yaparak çatlakların kısa sürede giderilmesini sağlayabilirsiniz.
Uygulayabileceğiniz diğer yöntem ise muz kabuğunu ikiye bölüp topuklara yerleştirmektir. Kabuğun düşmesini engellemek için üzerine temiz çorap giyip bir gece bekleterek çatlaklardan kurtulabilirsiniz.
Ne Yapılır: Elma sirkesi hem çatlakları giderme, hem de kötü kokuları önleme konusunda etkilidir. Bir kabın içerisini ılık suyla doldurun. Üzerine yarım çay bardağı elma sirkesi ekleyin. Ayaklarınızı bu suda 15 dakika bekletin. Ayaklarınızı sudan çıkardıktan sonra ponza taşı ile ovalayabilirsiniz.
Ne Yapılır: Banyo sonrası ılık suyun içerisine 1 kaşık bal ekleyin ve ayaklarınızı suyun içinde 15 dakika bekletin. Ardından ponza taşı ile topuklarınızı ovalayın ve ölü derilerden kurtulun. Bu işlemden sonra topuklarınıza bir miktar bal sürerek tekrar bekletebilirsiniz.
Ne Yapılır: Ayaklarınızı ılık suyla yıkayıp kurulayın. Çay ağacı yağını topuklarınıza damlatın ve parmağınızla masaj yapın. Daha sonra çorabınızı giyerek 1 gece bekletin. Sabah kalktığınızda topuklarınızın yumuşacık olduğunu göreceksiniz.
Ne Yapılır: Yarım avokadoyu, bir adet muz ile karıştırın ve püre haline getirin. Bu karışımı çatlakların olduğu bölgeye sürün ve 20 dakika bekletin. Ardından ılık suyla durulayın. Topuklarınızdaki çatlaklar iyileşene kadar her gün uygulayabilirsiniz.
Not: Tüm uygulamalara rağmen topuk çatlakları geçmiyor veya sürekli tekrar ediyorsa, en kısa zamanda doktora başvurarak daha etkili tedavi yöntemlerini öğrenebilirsiniz.
Topuktaki Ölü Deriler Nasıl Giderilir?
Topuktaki ölü deriler için en çok kullanılan yöntem ponza taşıdır. Topuklarınızı doğal ponza taşıyla ovaladıktan sonra hem ayağınızı, hem de ponza taşını temizlemeyi unutmayın.
Ölü derilerden arınmak için uygulayabileceğiniz diğer yöntem ise banyo sonrası kese yapmaktır.
Topuk törpüleri sorunu kronik bir hale getirebilir ve ayakları tahriş edebilir. Bu yüzden önerilmemektedir.
Şunlara da göz atın;