Bazı besinlerin uzun süre tok tutma etkisine sahip olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle diyet listelerinde tercih edilen bu besinler, tok tutma özelliği ile daha kolay kilo vermeyi sağlar. Ayrıca sahurda da tüketilen bu besinler, oruç tutarken bağışıklığınızı güçlü tutmaya yardımcı olur. Sahurda yiyebileceğiniz bu besinler sayesinde, Ramazan ayını daha sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz. Peki, hangi besinler uzun süre tok tutar? İşte, diyet listelerine ve sahur menülerine mutlaka eklemeniz gereken uzun süreli tok tutan 10 yiyecek:
Peynir çeşitleri, uzun süre tok tutan besinlerin başında gelir. Ancak sahurda susuz kalmayı önlemek için önerilen çeşit, lor peyniridir. Protein bakımından çok zengin olan lor peyniri, neredeyse tuzsuzdur. Lor peynirini salatalara veya yumurtaların içerisine ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca ev yapımı lor peyniri tarifine göz atarak kendi peynirlerinizi de hazırlayabilirsiniz. Eğer lor peyniri sevmiyorsanız, az tuzlu ve az yağlı peynir türlerini tercih edin.
Protein deposu olarak bilinen yumurta, sahurda tüketilmesi gereken besinlerden biridir. Uzun süre tok tutan yumurta, düşük kalorisiyle diyet listelerine de eklenebilir. Haşlanmış yumurta ve poşe yumurta tariflerini defterinize kaydetmeyi unutmayın.
Posa içeriği çok yüksek olan yulaf ezmesi, son yıllarda diyet listelerinin de vazgeçilmezi olmuştur. Kan şekerini dengeleyen yulaf ezmesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olur. Aynı zamanda gün içerisinde daha geç acıkmanızı sağlar. Yulaflı tarifler sayfamızdan yulaf ezmesiyle yapabileceğiniz yemeklere ulaşabilirsiniz.
Nohut, mercimek, kuru fasulye gibi yüksek posa içeren baklagiller, protein açısından da zengindir. Ramazan ayında iftar ve sahur menülerinde bakliyat tariflerine yer vermeyi unutmayın.
Kas gelişimine destek olan protein içerikli besinlere, özellikle sporcu menülerinde yer verilir. Beyaz et, kırmızı et gibi et ürünlerinden oluşan proteinli besinler, gün içinde daha enerjik olmanızı sağlar. Protein içeren besinlere sahur sofralarında mutlaka yer verin.
Badem, ceviz, fındık fıstık gibi kuruyemişler, ara öğünlerde tüketildiğinde uzun süre tokluk hissi verir. Diyet listelerinde mutlaka yer verilen kuruyemişler, her gün 5-6 adet tüketilebilir. Ancak sahurda kuruyemiş tüketecekseniz, tuzsuz olanları tercih edin.
Sahur sofralarında sağlıklı beslenmek ve uzun süre tok kalmak için, mutlaka salata çeşitlerine yer verin. Salatayı hazırlarken maydanoz, fesleğen, roka gibi yeşillikleri bol bol kullanabilirsiniz. Sahur sofralarına özel doyurucu salata tariflerine göz atmayı unutmayın.
Güçlü bir doymamış yağ içeren avokado, son yılların en popüler besinlerinden biridir. Genelde salata ve tatlı yapımında kullanılan avokado, potasyum kaynağıdır. Bu yüzden hem sahurda, hem de diyet listelerinde avokadolu tariflere yer verebilirsiniz.
Glisemik indeksi düşük olan besinlerin sindirim süreci daha uzundur. Tam buğday ekmeği, tam tahıllı besinler, glisemik indeksi düşük olan besinlere örnektir. Diğer yandan glisemik indeksin yüksek olması kan şekerinin bir anda yükselmesine, ardından hızla düşmesine yol açar. Kan şekerindeki yükseliş daha hızlı acıkmamıza sebep olur. Özellikle patates, havuç, pirinç, bezelye, beyaz ekmek ve şeker içeren besinlerin glisemik indeksi yüksektir ve kısa sürede tekrar acıkmanıza yol açabilir.
Kalsiyum deposu olarak bilinen süt ve süt ürünleri (yoğurt, kefir), D vitamini bakımından da zengindir. Uzun süre tok tutan bu besinler, sahur sofralarında mutlaka tüketilmelidir. Sahurda 1 bardak süt veya kefir içmek gün içinde daha az susamanızı sağlar. Ev yapımı kefir ve yoğurt tarifine göz atarak kendi besinlerinizi hazırlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;