Teflon tava, mutfaklarda en çok kullanılan aletlerden biridir. Yapışmaz yüzeyi, hafifliği ve kullanışlı olması sebebiyle yemekleri pişirirken sık sık tercih edilir. Özellikle yapışmaz yüzeyi sayesinde, et, sebze ve balık gibi besinlerin pişirilmesini kolaylaştırır. Ancak teflon tavayı kullanırken yapılan bazı hatalar, tavanın kullanım ömrünü kısaltabilir ve yiyeceklerden alacağımız faydanın zarara dönüşmesine neden olabilir. İşte, teflon tava kullanırken yapılan hatalar:
Teflon tavayı yağ eklemeden ısıtmak, oldukça sakıncalı bir durumdur. Çünkü içinde hiçbir malzeme olmadan ısıttığınız durumda zararlı toksinler salınabilir. Bu yüzden teflon tavayı ocağa koyar koymaz yağı eklemeniz gerekir.
Pişirme spreyini teflon tavaya sıkmak, zamanla tavaya yapışmasına neden olur. Öyle ki bu spreyin kalıntılarını çıkarmanız imkansız hale gelebilir. Bu yüzden pişirme spreyi yerine zeytinyağı veya tereyağı kullanmaya özen gösterin.
Teflon tavaların üzerinde bulaşık makinesinde yıkanabilir etiketi olsa da, yüksek basınçlı su yapışmaz yüzeyin zarar görmesine neden olabilir. Bu yüzden elde yumuşak bir sünger yardımıyla yıkamak daha doğru olacaktır.
Teflon tavanın çok yüksek sıcaklıkla buluşması da sakıncalı durumlardan biridir. Yüksek sıcaklık, tavanın yalıtımına zarar verir zararlı toksinlerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu yüzden kısık veya orta ateş kullanabilirsiniz. Ayrıca teflon tavayı kesinlikle fırında yemek pişirmek için kullanmayın.
Metal kaşık, çatal, maşa ve spatula gibi eşyalar, teflon tavanın çizilmesine neden olur. Çizik teflonda pişen yemekler, sağlık için sakıncalıdır. Bu yüzden plastik, tahta veya silikon ürünler kullanmaya özen gösterin.
Teflon tavayı ilk kullanımdan önce sıcak suyla yıkamanız gerekir. Ardından tavayı temiz bezle kurulayın ve sıvı yağ dökerek kağıt havlu yardımıyla içini iyice silin. Bu işlem, döküm tavalarda da uygulanır.
Dibi tutan teflon tavayı hemen temizlemeyin. Sıcağı sıcağına yapılan uygulamalar, tavanın çizilmesine neden olabilir. Bunun yerine ılık suyla tavayı doldurun ve yumuşamasını bekleyin. Ardından deterjan ve sünger yardımıyla temizleyebilirsiniz. Ek olarak teflon tavayı, hiçbir zaman tel süngerle temizlememeniz gerektiğini de unutmayın.
Teflon tavada pişirdiğiniz yiyecekleri tavanın içinde bırakmak, zamanla yiyecek kalıntılarının yüzeye zarar vermesine sebep olabilir.
Teflon tavaların en büyük düşmanı, metal ürünler. Onları metal tava ve tencerelerin yanında saklarsanız, çizilme riskini göze almışsınız demektir.
Ocaktan aldığınız teflon tavayı soğuk tezgahın üzerine bırakmak, tavanın yamulmasına ve çarpıklıklar oluşmasına neden olabilir.
Teflon tavanın yapışmaz yüzeyi soyulduktan sonra, yiyecekler hiç olmadığı kadar yüzeye yapışacaktır. Bu durum, teflon tavanın kullanım ömrünü tamamladığı anlamına gelir. Yapışmaz yüzeyin çizilmesi ve soyulması, kimyasal toksinlerin salınmasına sebep olur.
Şunlara da göz atın;