Tavus kuşu, sülüngiller familyasına ait kuşa verilen isimdir. Kur yapma döneminde, erkek tavusun açarak sergilediği kuyruklarıyla tanınır. Dişi tavus kuşu ise yeşil boyunlu, kahverengi gövdelidir. Mavi tavus kuşu, Hindistan'ın alt kesimlerinde yaşar ve Hindistan'ın ulusal kuşu olarak kabul edilir. Yeşil tavus kuşu ise Myanmar'dan Cava'ya kadar olan bölgede yaşar. Yeşil tavus kuşu, nesli tükenmekte olan hayvanlar listesine alınmıştır.
Tavus kuşu eti, eski zamanlarda daha popüler olan bir yemekti. Antik çağda kavrularak hazırlanan tavus kuşu, yalnızca büyük tatillerde hazırlanırdı. Antik Roma'da sadece özel günlerde, Fransa'da ise önemli konukların kabulü sırasında kraliyet masasında sunulurdu. Tavus kuşu etinin çok lezzetli ve yumuşak olduğu söylenirdi. Şimdilerde tavus kuşu, İngiltere, Arjantin ve Çin'de tüketilen bir besindir. Ülkemizde tüketilmeyen bu kuş, dünyanın birçok yerinde yemek olarak tercih edilmemektedir.
Daha öncede söylediğimiz gibi tavus kuşunun nesli tehlikede olduğu için, avlanması yasaktır. Ayrıca birçok toplumda tavus kuşu kutsal sayılır. Görünüşü çok güzel olduğu için, dünyanın farklı toplumlarında değer gören bir hayvan olmayı başarmıştır.
Şunlara da göz atın;