Tavşan eti, beyaz, gevrek ve kemik oranı düşük bir et çeşididir. Protein oranı yüksek olan tavşan eti, kolay bir şekilde pişirilir. Tavşan etinden hemen hemen her çeşit yemek yapılabilmektedir. Ayrıca bu et sucuk, salam ve sosis yapımında da kullanılabilir. Tavşan yetiştiriciliği 19. yüzyılda Yeni Zelanda ve Avustralya'da yaygınlaşmıştır. Tavşan yetiştiriciliği et ihtiyacını karşılamak amacıyla başlamıştır. Yetiştirmek için iri cüsseli ve iyi gelişen tavşanlar tercih edilmiştir.
Yağ oranı diğer etlere göre daha az olan tavşan, ördek ve kaz gibi tüketilebilir. Özellikle dağlık ve kırsal alanlarda tavşan tüketimi daha fazladır. Ancak tüketilecek tavşanın avlanma ve tüketilme konusunda tecrübeli olan insanlar tarafından tutulması gerekir. Gelişim çağındaki tavşanın tüketilmesi, mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Yapılan araştırmalara göre tavşan etinin insan vücudunun ihtiyaç duyduğu proteini, tamamen karşıladığı düşünülmektedir. Kemik ve kasları destekleyen bu et, aynı zamanda kalp ve damar sağlığını da destekler. Türk mutfağında pek tercih edilmese de, Alman mutfağında özellikle de paskalya zamanında sık sık tavşan eti tüketilir. Yılda 41 ton tavşan eti yiyen Almanlar, tavşan tüketimi konusunda ilk sırada yer alır.
Tavşan eti mayhoş bir tada sahip olduğu için, herkes tarafından tüketilmez. Yedikçe tadı oturmaya başlayan bu et, tavuk etiyle de benzetilir. Tavşan temizlendikten sonra, 1 gece kara gömülerek bekletilir. Daha sonra beyaz sirkeyle yıkanır ve tamamen arındırılır. Pişirmek için baştan uç kısmına doğru demir bir şiş geçirilir. Gür bir ateşte döndüre döndüre pişirilir. Ayrıca parçalara ayrılarak veya haşlanarak tüketilmesi de uygundur.
Tavşan etinin en yaygın tüketim şekli, yahni yapımında kullanmaktır.
Malzemeler;
Yapılışı: Tavşan eti kanlı olduğu için kafası ve bedeni birbirinden ayrılmalı ve derisi soyulmalıdır. Temizlenen tavşan eti, bir gece karda bekletilirse hem daha lezzetli olur, hem de daha kısa sürede pişer. Tavşan yahnisi için öncelikle tencereye sıvı yağı ekleyin ve kuru soğanları soyup ince ince doğrayın. Soğanları yağda güzelce kavurun. Daha sonra biber ve domates salçasını ekleyerek soğanı kavurmaya devam edin. Üzerine 5 bardak su ilave edin ve kaynaması için bekleyin. Su kaynamaya başladığında tavşanı tencerenin içerisine yerleştirin ve kapağını kapatarak en az 2 saat pişirin. Ara sıra suyunu kontrol etmeyi unutmayın. Daha sonra çatalı ete batırarak kolayca kopup kopmadığına bakın. Eğer kopuyorsa, tuzunu ekleyip 10 dakikada daha kaynattıktan sonra ocağın altığını kapatabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;